Slovenskí ovocinári začnú spolupracovať s organizáciami Ekotrend a Greenpeace Slovensko

Predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga na stretnutí uviedol, že slovenskí pestovatelia  jabĺk majú záujem čo najviac znižovať množstvo pesticíd v jablkách. Na to, aby vedeli vypestovať zdravé ovocie, ktoré nie je napadnuté žiadnymi škodcami, netrpí na žiadne ochorenia, však musia používať schválené postreky aspoň v minimálnych množstvách.
 
 
Dnes sú prípravky postavené na úplne inej báze ako v minulosti, niekedy je polčas rozpadu látky len niekoľko dní“, uviedol M. Varga. Zároveň ubezpečil spotrebiteľov, že nemusia mať žiadne obavy z konzumácie slovenských jabĺk. Zvyšky pesticídov v nich totiž predstavujú len stopové množstvo a v žiadnom prípade neprekračujú slovenské a európske normy. Dokazujú to aj posledné štatistiky, ktoré boli prezentované počas minulotýždňových Ovocinárskych dní v Piešťanoch. Podľa nich sa v testovaných vzorkách pôdy potvrdili nulové hodnoty ťažkých kovov.
 
Spolupráca ovocinárov a zástupcov Ekotrendu a Greenpeace Slovensko sa bude zameriavať na spoločný postup pri presadzovaní ich záujmov či pri tvorbe legislatívy aj v oblasti ekologického poľnohospodárstva. Keďže na Slovensku chýba ucelený výskum, ktorý by vychádzal z najnovších ovocinárskych trendov vo svete, potrebné informácie budú získavať aj z akreditovaných zahraničných výskumných pracovísk.
 
 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce