Premiér otvoril v Maduniciach 20. Cibuľové slávnosti

Dvojdňový kultúrny program a návštevu premiéra Roberta Fica absolvovali v obci Madunice počas minulého víkendu. Dôvodom boli jubilejné 20. Cibuľové slávnosti, ktoré spolu s obcou organizuje Poľnohospodárske výrobno-odbytové družstvo (PVOD) Madunice. Dominantou tohto roku sa stala socha parkúrového koňa vyrobeného z cibule na alegorickom voze s nápisom: cez prekážky k výšinám.
 
Vznik tohto hesla vysvetľuje starostka obce Alena Jelušová, ktorá ako starostka stála aj pri vzniku slávností: „Chceli sme vytvoriť priestor na propagáciu cibule tradične pestovanej  u nás, možnosť na stretávanie sa ľudí, rovnako sme chceli zintenzívniť spoluprácu s tunajším družstvom. Začínali sme so 100-200 návštevníkmi na prvých ročníkoch, dnes už majú Cibuľové slávnosti meno. Ľudia sem chodia radi aj z iných regiónov Slovenska  a preto aj heslo slávností - cez prekážky k výšinám.“
 
Predseda vlády Robert Fico vo svojom príhovore vyzdvihol práve spoluprácu tunajšieho družstva a obecného zastupiteľstva pri propagácií pestovania cibule: „Som veľmi rád, že ide o oblasť, ktorá nezabudla na významnú úlohu zeleniny. Pred 15-timi rokmi bolo Slovensko sebestačné v produkcií zeleniny, teraz podstatné množstvo zeleniny, ktorá sa dá dopestovať doma, dovážame. Teší ma, že PVOD Madunice viac ako 40 rokov pestuje cibuľu a už 20 rokov  jej pestovanie v Maduniciach propaguje  spolu s obcou týmito oslavami. Vyjadrujem podporu tejto forme spolupráce medzi obcou a poľnohospodárskym podnikom, ktorá v prípade Maduníc nie je len o cibuli."
 
Symbolickým gestom posolstva pokoja nielen v Európe bolo vypustenie bielych holubíc, ako aj  pozvanie ukrajinského folklórneho súboru, ktorý sa návštevníkom prezentoval  ukážkami zakarpatských ľudových tancov a spevov.
 
Podľa podpredsedu PVOD Madunice Olivera Šiatkovského sa madunická cibuľa stala známou nielen svojou kvalitou, ale  aj vďaka tejto slávnosti. Tú pestujú na výmere 12 – 15 ha a takmer všetku dopestovanú úrodu predajú z dvora pre ľudí z okolia, do reštaurácií a veľkoskladov.
 
Oslava cibule ako samostatnej komodity je na Slovensku ojedinelá. Spolu s Madunicami je vo svete iba tucet ďalších miest, ktoré majú cibuľové slávnosti. Netradičná akcia priťahuje do obce nových návštevníkov a každý ročník  sa nesie v znamení  rodinnej atmosféry. 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce