COVID-19 a vstup do Maďarska

Maďarsko - podmienky vstupu a opatrenia proti šíreniu COVID-19 a najnovšie zmeny, keďže od 7. marca 2022 platí nové nariadenie maďarskej vlády (č.77/2022), ktorým sa rušia doteraz platné epidemiologické opatrenia.


 
Podmienky vstupu

Na územie Maďarska je možný vstup bez obmedzení - bez povinnosti preukázať potvrdenie o očkovaní, potvrdenie o prekonaní COVID-19 alebo negatívny výsledok testu.
Cestujúci po príchode do Maďarska taktiež nepodliehajú karanténe a nevyžaduje sa registrácia.
 
Hraničné priechody

V prevádzke sú všetky hraničné priechody medzi Slovenskou republikou a Maďarskom.
Orientačné informácie o čakacích dobách, prevádzkovej dobe na hraničných priechodoch Maďarska sú zverejnené na webovej stránke maďarskej polície.

V časti Határszakasz je možné vybrať si krajinu, do ktorej sa tranzituje. Stránka ponúkne všetky aktuálne hraničné priechody. Po vyznačení konkrétneho hraničného priechodu sa tiež zobrazia informácie o aktuálnych čakacích dobách. Informácie sú dostupné aj v anglickej verzii stránky v časti Border information.
 
Veľvyslanectvo SR v Budapešti nemá právomoc ovplyvniť urýchlenie vybavovania cestujúcich.
 
Podmienky tranzitu

Letecká doprava

Pre medzinárodnú leteckú prepravu je otvorené medzinárodné letisko Ferencza Liszta. Maďarská letisková polícia nevyžaduje splnenie žiadnych podmienok od cestujúcich vstupujúcich na územie Maďarska za účelom tranzitu. Nemôže však zasahovať do opatrení prijatých leteckými spoločnosťami, ktoré musia zahraniční cestovatelia vrátane slovenských splniť pri letoch, resp. medzipristátiach, ktoré smerujú do Budapešti. Maďarská letisková polícia a Veľvyslanectvo SR v Budapešti nemajú právomoc a kompetencie zasahovať do toho procesu.
 
Odporúčame preto vopred preveriť u leteckých spoločností, za akých podmienok je umožnený nástup na palubu lietadla pri odlete a  prílete z/do Budapešti.
 
Opatrenia v krajine

Nosenie ochranných masiek sa ruší v uzavretých priestoroch, v MHD, v nákupných centrách, na poštách, v servisoch, divadlách, kinách, múzeách a na športových podujatiach.

Zamestnanci stravovacích zariadení nemusia nosiť rúška počas práce. V zdravotníckych zariadeniach je naďalej povinnosť nosiť rúško. Zákaz návštev je zrušený v nemocniciach, okrem covidových oddelení.
 
Rušia sa obmedzenia  pri športových, hudobných a tanečných a iných kultúrnych podujatiach pre viac ako 500 osôb.
 
Zamestnávatelia nemôžu nariadiť povinné očkovanie. Vláda bude naďalej poskytovať očkovanie každému, kto chce očkovanie využiť (očkovanie možné v nemocniciach, u praktických lekárov a pediatrov prostredníctvom elektronickej registrácie). Očkovanie sa stále očakáva od zdravotníckych a sociálnych pracovníkov, v oblasti štátnej a verejnej služby je zrušené. Certifikáty o očkovaní nebudú kontrolované.
 
Ako postupovať v prípade podozrenia na COVID-19

Viac na vládnej stránke ku COVID-19.
 
Odkazy na oficiálne zdroje informácií o COVID-19 krajine

Vládna stránka Maďarska ku COVID-19
Informácie o očkovaní v Maďarsku

 
Podmienky návratu do SR

Informácie o postupe pri návrate do SR

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce