Získať dotáciu na nájomné môžu už aj podniky v ťažkostiach

Ministerstvo hospodárstva SR rozširuje okruh subjektov, ktoré môžu získať dotáciu na nájomné. Ide o podniky, ktoré boli schémou definované ako podniky v ťažkostiach. Pre mikro a malé podniky v ťažkostiach budú platiť rovnaké podmienky ako pre ostatné firmy, stredné a veľké podniky sa budú riadiť schémou de minimis, ktorá obmedzuje výšku pomoci pre jeden podnik na výšku 200 000 eur. Informoval o tom na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík a poradkyňa ministra Jana Kiššová. Podrobné informácie sú zverejnené na https://najmy.mhsr.sk/.
 
Firmy, ktoré museli zatvoriť svoje prenajaté prevádzky pre opatrenia štátu, môžu požiadať o príspevok na nájomné v rovnakej percentuálnej výške, akú poskytne prenajímateľ zľavu. Maximálne do 50 % výšky nájomného. Doteraz tzv. podniky v ťažkostiach nemohli o túto pomoc požiadať. Šéf rezortu hospodárstva upozornil, že aj firmy, ktoré sú síce funkčné a zdravé, sa v čase krízy mohli medzi takéto podniky dostať. „Práve takéto podniky potrebujú pomôcť, a preto  pristupujeme k rozšíreniu subjektov, ktoré môžu získať dotáciu," zdôraznil R. Sulík. Doteraz ministerstvo prijalo 9 562 žiadostí o dotáciu na nájomné, z toho 3 558 už bolo vyplatených. Suma pomoci prekročila 6,5 milióna eur. Minister R. Sulík uviedol, že rezort očakával väčší záujem podnikateľov. MH SR pristupuje pri žiadostiach ešte k jednej zmene, žiadosti budú môcť podpisovať okrem štatutárnych zástupcov aj splnomocnené osoby.
 
Štátnu pomoc s nájomným aj pre mikro a malé spoločnosti zaradené medzi firmy v ťažkostiach umožnila zmena podmienok Európskej komisie. Pre stredné a veľké firmy vyrokovalo MH SR v Bruseli pomoc v rámci schémy de minimis, ktorá je však prísnejšia a umožňuje jednej spoločnosti vrátane majetkovo previazaných firiem čerpať kumulatívnu pomoc za tri roky maximálne vo výške 200 000 eur.
 
Aktuálne zmeny - Dotácie na nájomné

 
Aktuálne je možné podávať žiadosti aj za nájomcov, ktorí sú podnikmi v ťažkostiach.
 
Možnosť je dostupná pre všetky veľkosti podnikov. Bola pripravená nová schéma "Schéma minimálne pomoci na podporu ekonomiky v súvislosti s vypuknutím ochorena COVID-19 - Dotácia na nájomné- De minimis", ako aj výnimka z aktuálnej Schémy podľa odd. 3.1. Dočasného rámca.

 
Novou možnosťou pri podávaní žiadosti je podpísanie elektronickej žiadosti splnomocnenou osobou za stranu prenajímateľa, ako aj nájomcu. Splnomocnená osoba musí mať povolenie na prístup a disponovanie elektronickou schránkou PO a FO-podnikateľa, za ktorého bude žiadosť podpisovať. Pre viac informácií si prosím preštudujte informácie v časti PRÍKLADY A ČASTO KLADENÉ OTÁZKY.

Pred podaním žiadosti si podrobne preštudujte NÁVODY pre postup podania žiadosti.

Podmienkou správne zaslanej žiadosti je podpísanie elektronickej žiadosti za stranu prenajímateľa aj nájomcu.

Poradenstvo v Klientských centrách SBA

Ak nedisponujete potrebnou technikou pre elektronické podanie žiadosti o dotáciu na nájomne (PC či notebook; čítačka kariet), môžete využiť počítače v regionálnych Klientskych centrách agentúry SBA (Slovak Business Agency).

Priamo v Klientskych centrách SBA bude pre Vás pripravený počítač aj s čítačkou na eID, kde si môžete žiadosť o dotáciu na nájomné elektronicky podať.

Kontakty a otváracie časy centier nájdete na stránke MH SR v časti KONTAKTY

 
Pre odborné poradenstvo aj naďalej využívajte webovú stránku MH SR, kde nájdete všetky potrebné informácie, prípadne môžete využiť adresu [email protected], kde Vám pracovníci MH SR poskytnú potrebné informácie.
 
Počas víkendov, ako aj ďalších nasledujúcich nepracovných dní je možné žiadosti podávať, avšak Ministerstvo hospodárstva SR nevie garantovať dostupnosť podpory.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce