KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 7. apríla

Dnes sa uskutočnilo rokovanie niektorých členov vlády na čele s jej predsedom Igorom Matovičom a zamestnávateľskými organizáciami. Stretnutia sa zúčastnil aj predseda SPPK Emil Macho. Ten dokonca označil dnešné rokovanie zamestnávateľských organizácií s predsedom vlády SR Igorom Matovičom a ďalšími členmi vládneho kabinetu za mimoriadne dôležité pre ďalšie fungovanie agropotravinárskeho sektora.
 
 
Viac o postrehoch predsedu SPPK po rokovaní s premiérom sme informovali v tomto článku  http://sppk.sk/clanok/3205
 
Vláda do konca tohto týždňa alebo najneskôr budúci týždeň predstaví konkrétne riešenia pre pomoc veľkým zamestnávateľom. Malo by ísť napríklad o podporu udržania pracovných miest, ako k tomu prišlo už v prípade živnostníkov a malých firiem. 
 
Pozrite si celú tlačovú besedu členov vlády a predstaviteľov zamestnávateľských organizácií
 

 
Výklad Úradu verejného zdravotníctva SR k spôsobu určovania možnosti otvorenia prevádzok
V súčasnosti opatrenie OLP/2777/2020 zo dňa 29.03.2020 neurčuje možnosť udeľovania individuálnych výnimiek. Viac sa dočítate na http://sppk.sk/clanok/3204
 
 
Do pozornosti dávame aj nové právne predpisy vyhlásené v Zbierke zákonov SR: 
 
1) Novela zákona o sociálnom poistení, viac informácií nájdete v našom článku TU http://sppk.sk/clanok/3201 
2) Novela Zákonníka práce, viac informácií nájdete v našom článku TU http://sppk.sk/clanok/3184 
3) Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, viac informácií nájdete v našom článku TU http://sppk.sk/clanok/3191
 
 
Ďalšie aktuálne informácie:
 
Každý klient - fyzická osoba - bude môcť požiadať o odklad lízingových splátok na tri mesiace. Ak bude kríza súvisiaca s novým koronavírusom pokračovať, tak to bude môcť spraviť aj druhýkrát. Po rokovaní s predstaviteľmi lízingových spoločností na úrade vlády o tom informoval štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. 
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstaví v stredu usmernenia exekutívy EÚ s cieľom zabezpečiť členským krajinám návrat do normálneho života a koordinované ukončenie obdobia izolácie, ktoré tieto štáty zaviedli v snahe obmedziť šírenie nového typu koronavírusu. 
Ľudia už môžu svoju banku požiadať o odklad splátky úveru, ak to potrebujú. Banky si tieto žiadosti podľa slov ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) už odkladajú bokom, a keď začne platiť návrh zákona, budú ich môcť posúdiť.
Zdroj: TASR
 
 
Všeobecné informácie:
 
Na Slovensku pribudlo v pondelok 47 prípadov nákazy koronavírusom. Včera otestovali 1 448 ľudí, 24 z nich bolo v štátnej karanténe. Celkovo evidujeme 581 nakazených.
Na Slovensku bude platiť zákaz vychádzania počas veľkonočných sviatkov. Voľný pohyb ľudí bude obmedzený od polnoci z utorka na stredu, do pondelka 13. apríla do polnoci. Rozhodla o tom vláda. Kabinet prijal uznesenie na základe odporúčaní konzília odborníkov, prevažne lekárov. Naďalej platí zákaz zhromažďovať sa, s výnimkou osôb žijúcich v jednej domácnosti.
Platiť bude niekoľko výnimiek. Ľudia môžu ísť do zamestnania a späť, na nákupy, k lekárovi, rešpektovať sa bude aj susedská výpomoc či starostlivosť o príbuzného. Naďalej bude možné ísť do prírody, ale len v rámci okresu, či na pohreb príbuzného.
Zákaz vychádzania bude kontrolovať polícia a vojaci. S každým, koho zastavia, vyplnia dotazník, aby si overili oprávnenosť jeho pohybu. Ľudia si však nemusia vybavovať žiadne potvrdenia od zamestnávateľa. V prípade tých, ktorí nemajú trvalý pobyt v meste kde pracujú, hliadka uzná miesto obvyklého pobytu. Za porušenie hrozí pokuta 1 500 eur. Či niekto porušil alebo neporušil obmedzenie, rozhodne ministerstvo vnútra, ktoré k situácii vydá bližšie usmernenie.
Zdroj: RTVS

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce