Informačný deň pre potravinárov 2023

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Potravinárskou komorou Slovenska a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR už tradične zorganizovali Informačný deň pre potravinárov, ktorý sa uskutočnil 19. apríla 2023.

Zástupcovia potravinárskych združení, ale aj priamo domácich výrobcov mali na pôde Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR možnosť oboznámiť s aktuálnymi procesmi v rámci prebiehajúcich výziev pre podopatrenia 4.1 a 4.2. Programu rozvoja vidieka, ale aj s informáciami o nových pripravovaných schémach štátnej pomoci.

Zástupcovia rezortného ministerstva prezentovali na seminári Schému minimálnej pomoci na marketingovú podporu v sektore spracovania poľnohospodárskych výrobkov a výroby potravín, ktorá by mala už v aktuálnom roku nahradiť tzv. zelenú naftu pre potravinárov. Momentálne ministerstvo pripravuje mechanizmus poskytovania pomoci a dolaďuje detaily. Plánovaná alokácia je 8 mil. eur, čo je približne rovnaká suma, ktorú v minulom roku prostredníctvom schém štátnej pomoci, dostali naši potravinári.

Výrobcovia potravín však prízvukujú, že je mimoriadne potrebné stihnúť pripraviť schému pomoci čo najskôr. Ak výzva nebude vypísaná do konca roka, odvetvie de facto príde o jedinú podporu zo štátneho rozpočtu.

Veľmi aktuálne sú aj schémy pomoci z dôvodu ruskej agresie na Ukrajine a zvýšených nákladov vo výrobe. „Bolo by vhodné, aby popri výzve z dielne ministerstva hospodárstva bola opätovne zaradená aj výzva z ministerstva pôdohospodárstva. Výzva by nemala riešiť limity, ale rozdiel vo zvýšenej cene za energie na základe istého obdobia. Výzva by však mala reflektovať aj na zvýšené distribučné poplatky, ktoré v poslednom období rovnako výrazne vzrástli,“ poznamenal na seminári predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár. Práve v čase seminára však predseda vlády SR Eduard Heger oznámil zastropovanie distribučných poplatkov pri elektrine na úroveň z roka 2022. Opatrenie začne platiť od 1. mája a týka sa firiem a samospráv.

Potravinári zároveň na stretnutí rozvinuli aj diskusiu o možnostiach zaradenia potravinárstva a poľnohospodárstva do regulovaného odvetvia, teda k domácnostiam. Agropotravinárstvo by tak malo stanovenú nižšiu cenu za energie ako je trhová cena.

Veľmi sledovanou oblasťou je aj potravinárska legislatíva, obzvlášť na európskej úrovni, ku ktorej sa nedokážu vyjadrovať a ovplyvňovať ani samosprávne organizácie. Medzi najaktuálnejšie patrí označovanie výživových hodnôt a označovanie dátumu minimálnej trvanlivosti.

Zástupcovia ministerstva vyzdvihli aktivity SPPK, ktorá v marci zorganizovala okrúhly stôl so všetkými zainteresovanými stranami, ktoré majú čo povedať v rámci problematiky označovania výživových hodnôt na obale potravín. Na spoločnej širokej diskusii mal každý priestor predstaviť svoj názor a pohľad na danú tému. Závery z tohto rokovania budú súčasťou pozície Slovenskej republiky k výživovému označovaniu potravín.

Momentálne najsledovanejšou témou v sektore je zákaz dovozu ukrajinského obilia na naše územie, z dôvodu obáv o kvalitu dovážanej komodity. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš na vlastnej pôde pred potravinármi potvrdil, že kontrolný orgán veľmi aktívne spolupracuje s colnou správou a policajtmi pri zabezpečovaní kontrol dovozov z Ukrajiny. „Orgány, s ktorými spolupracujeme, majú však aj trojsmenné prevádzky, my čosi také ale nemáme. Vyťaženosť našich kontrolórov je teda na hrane. Aj preto je kardinálnou otázkou finančné posilnenie veterinárnej správy,“ poznamenal na podujatí dlhoročný ústredný riaditeľ. Tieto slová na seminári podporili aj zástupcovia potravinárov, ktorí našim kontrolným úradom plne dôverujú.

Jozef Bíreš vo svojej prezentácii opäť potvrdil, že viac pochybení vzniká na strane dovážaných potravín. Domáce potraviny preukazujú dlhodobo oveľa menej problémov. V celkovom meradle ŠVPS SR uskutočnila v roku 2022 takmer 50-tisíc kontrol. V porovnaní s predošlým rokom ide o zvýšenie počtu kontrol, ale aj zvýšenie počtu pochybení. Tými najčastejšími sú: hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky nasledované pochybeniami pri označovaní výrobkov.

V prílohe na stiahnutie nájdete prezentácie zo seminára

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce