Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat
18/10/2014 |
Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat“.
Čas medzi zabitím zvieraťa na bitúnku a mletím mäsa sa môže predĺžiť bez toho, aby dochádzalo k ďalšiemu rastu patogénnych baktérií za predpokladu dodržania skladovacích teplôt. Toto je hlavným záverom vedeckého stanovisko EFSA, ktoré hodnotilo kombinácie času skladovania a teploty skladovania rôznych druhov mäsa a porovnávalo rast baktérií v jednotlivých scenároch voči súčasným normám. Dodržiavanie chladiarenského reťazca je jedným z hlavných princípov a základnou požiadavkou európskej legislatívy o hygiene potravín.
Viac informácií nájdete na webovom sídle EFSA na adrese:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3783.pdf