Na Hrochoti sa varilo, ochutnávalo, súťažilo, ale aj tancovalo a spievalo
02/07/2015 |
V sobotu 27. júna 2015 bol dňom konania 4. ročníka súťaže Tradičná chuť Podpoľania. Hrochoťské námestie A. Sládkoviča bolo rozdelené na dve zóny.
V jednej boli stánky (pracoviská) súťažiacich, ktorí varili takmer už zabudnuté jedlá podpolianskeho ľudu. Ich názvy boli hádankou aj pre prítomnú mladšiu generáciu a návštevníkov z iných kútov Slovenska. Veď len taký názov chamula, fučka, cupkáč, medvedica, trhanec s gebrilom, Luteránská procesia a iné vyvolávali otázniky v hlavách ochutnávajúcich návštevníkov – a pritom to boli jednoduché jedlá, ktoré sa dodnes, možno vo vylepšenej podobe, varia v domácnostiach. Súťažilo 15 družstiev. Porota hodnotila 4 kategórie:
-
Tradičná polievka
-
Tradičné mäsové jedlo
-
Tradičné múčne jedlo – sladké
-
Tradičné múčne jedlo – slané
Víťazi si odniesli vecné ceny, ktoré venovali sponzori z regiónu. Ceny víťazom odovzdal starosta obce Marian Mazúcha, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene Branislav Horniak, prednosta okresného úradu v Detve Juraj Bódi a prezidentka OZ TCHRS Oľga Ľuptáková.
V druhej časti námestia bol prírodný amfiteáter, na ktorom sa striedali tanečné súbory a ľudové hudobné skupiny. Návštevníci tak mohli popri ochutnávaní špecialít, zažiť aj atmosféru ľudovej zábavy ľudu žijúceho pod majestátnou Poľanou.
Obec Hrochoť bola v sobotu aj stretnutím vysokoškolských profesorov – rodákov z kraja po Poľanou. A tak záverečné melódie celého podujatia patrili zboru profesorov a piesňam „Zahučali hory...“ a "Mám ja hrušku a nič na nej ...“ pod taktovkou nestora ľudovej piesne profesora Milana Krížu.
Na záver starosta Marian Mazúch odovzdal putovný lopár (štafetový kolík) starostovi obce Lieskovec Michalovi Turayovi, ktorá bude organizátorom 5. ročníka súťaže Tradičná chuť Podpoľania v roku 2016.