Igor Šarmír z SPPK bol hosťom relácie RTVS Z prvej ruky

O dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými s dosahmi na Slovensko diskutovali hostia moderátora Martina Strižinca v relácii Z prvej ruky: Igor Šarmír zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Juraj Paľa zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v piatok o 12:30 v rádiu Slovensku.
 
Užšia spolupráca a odstránenie bariér medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami - medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými - to je cieľom tzv. Transatlantickej dohody o investíciách a voľnom obchode. Jej základné rysy pripravovali zástupcovia oboch strán takmer dva roky a v utorok na budúci týždeň (9.6.2015) by mali europoslanci odobriť základný text dohody. Ak sa dohoda známa pod skratkou TTIP stane realitou, budú sa podľa jej pravidiel uskutočňovať obchody v objeme 2 miliardy eur denne, čo je asi tretina objemu celkového svetového obchodu. Výkonnosť ekonomík či už americkej alebo krajín Európskej únie by mala ešte vzrásť. Čo však odstránenie ciel a obchodných bariér alebo zjednotenie technických a bezpečnostných štandardov prinesie pre naše firmy, podnikateľov a pre poľnohospodárov, o tom sa diskutovalo v relácii Z prvej ruky Rádia Slovensko. V štúdiu argumentoval Igor Šarmír zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Juraj Paľa zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. 
 
Celú reláciu si môžete vypočuť v archíve RTVS na tomto odkaze.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce