Ovčiarsky deň v Brzotíne na Konskom dvore

Chov oviec je jedným z mála odvetví živočíšnej výroby na Slovensku, kde sa počet zvierat za posledné roky stabilizoval. K stabilite odvetvia prispievajú špecifiká, keď sa chovatelia snažia organizovať podujatia na propagáciu výrobkov z ovčieho mlieka, mäsa a koží. Významná je aj tradícia konzumácie kvalitných výrobkov, keď od začiatku jari až do jesene obyvatelia Slovenska vyhľadávajú 100 % ovčiu bryndzu, syry, parenice, korbáčiky, žinčicu, ale v posledných rokoch opäť objavili aj ovčie mäso.
 
Jedným z množstva podujatí, na ktorom je možné okoštovať, posúdiť, ale aj  kúpiť kvalitné výrobky, je aj Ovčiarsky deň v dedinke Brzotín v okrese Rožňava. V tomto roku bol organizovaný už štvrtý ročník Ovčiarskeho dňa na Konskom dvore. Návštevníci videli strihanie oviec, dojenie oviec, hodnotili halušky a mali možnosť vidieť  zaujímavý program. Odborná komisia hodnotila ovčie hrudkové syry. V súťaži ovčích hrudkových syrov vyhralo  Poľnohospodárske družstvo Gemerská Poloma, na  2. mieste skončila SHR Ľubica Bartošová a na 3. mieste sa umiestnil ovčí hrudkový syr od výrobcu SHR Ing. Miloš Zagiba. Je potrebné zdôrazniť, že všetky syry, ktoré boli do súťaže prihlásené, spĺňali požiadavky na tento druh syra. Prvý traja výrobcovia boli ocenení vecnými cenami, ale asi najlepšie ocenenie dostali od návštevníkov, keď svoje výrobky predali už počas prvých dvoch hodín po otvorení podujatia. Čoraz viac si na Slovensku uvedomujeme, že základom nášho zdravia sú kvalitné výrobky z regiónu, v ktorom žijeme.
 
Fotky z podujatia nájdete vo fotogalérii.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce