Stále v procese

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pokračuje v diskusii s predsedom vlády SR o možnostiach, ako znižovať ceny potravín. Dokonca roka sa uskutoční ešte jedno rokovanie na úrovni premiéra, zástupcov potravinárov a obchodníkov.

Na stretnutí s predsedom vlády SR, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a ministrom financií SR zadefinovali obchodníci dve kategórie potravín: potraviny, kde sa už darí znižovať spotrebiteľské ceny a potraviny, ktoré môžu byť rizikové z titulu zlacnenia po upravenej sadzbe DPH na 5%. Zástupcovia obchodných sietí vidia efekt už dnes zníženej DPH pri hydinovom a bravčovom mäse a pri údeninách. Naopak, problémom môže byť znižovanie spotrebiteľských cien v kategórii mliečnych výrobkov a mlieka, ovocia, zeleniny a pekárenských výrobkov.

Úprava sadzby DPH na 5% v prípade základných potravín bude mať silný protiinflačný charakter – zhodli sa počas rokovania zástupcovia celej potravinovej vertikály s členmi vládneho kabinetu. Štátnu kasu bude toto opatrenie stáť takmer 300 mil. eur.

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty priblížil premiérovi tvorbu cien v prípade mliečneho sektora. Podľa neho nie je vôbec jednoduché garantovať znižovanie cien mlieka a mliečnych výrobkov v období, keď mliekarne platia za surovinu chovateľom dojníc viac. Nie je možné utlmiť zvýšené vstupy vo vlastných fabrikách.

„Môžeme aj my garantovať, že z našej strany sa nič nezmení a nebudeme situáciu zneužívať. Ako to celé dopadne v prípade rizikových skupín potravín, je dnes ešte predčasné hovoriť. Je len začiatok decembra a výkyvy na trhu sa dejú na dennej báze“, uviedol na tlačovom brífingu po skončení rokovania predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.  

Turbulencie na trhu sú nevyspytateľné a dôkazom toho je napríklad aj maslová kríza z druhej polovice tohto roka.

„Pozorne sme vnímali, ako Nemci zlikvidovali 10% chovov dojníc. Vplyv Green dealu je obrovský, v USA zaznamenali najnižší stav dojníc od roku 2009. Môžeme hovoriť o vplyve horúceho leta a veterinárnych opatrení v súvislosti s chorobami zvierat – aj preto sa s maslom udialo to, čo sa udialo. Je to ruka trhu, ktorá nám môže aj v budúcnosti zamávať,“ dodal predseda SPPK.

Ďalšie stretnutie na Úrade vlády SR k téme znižovania cien potravín po úprave DPH sa uskutoční tesne pred vianočnými sviatkami.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce Prenájom a predaj stavebných strojov a doplnky