Spoznali sme víťazov 12. ročníka HOVORME O JEDLE
22/11/2024 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Najaktívnejšou základnou školou 12. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE sa stala ZŠ Pankúchova v Bratislave. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora dnes (22. novembra) vyhlásila tohtoročných víťazov. Ocenila najlepších autorov prác, ktorí pochádzajú zo 442 základných škôl na Slovensku.
Počas 12 rokov existencie súťažno-vzdelávacieho projektu sa prihovárame žiakom základných škôl a hovoríme s nimi o jedle, potravinách, o správnych stravovacích návykoch. Poznanie je kľúčové, pokiaľ chceme mladých ľudí naučiť zásady správneho stravovania. Mali by viac vnímať úlohu agropotravinárstva pre krajinu, vidiek a fungovanie ľudského organizmu.
Všetky fotografie sú dostupné TU.
„Častokrát sa nás aj médiá pýtajú, aký hmatateľný posun vidíme vďaka tomuto projektu. Je to ťažko zmerateľné – môžeme hovoriť o počte zapojených základných škôl. Môžeme hovoriť o počte zapojených žiakov, ktorých sú určite za 12 rokov desaťtisíce. Môžeme hovoriť o širšom publiku, ktoré projektom zasahujeme, pretože okrem žiakov sú to aj učitelia, pedagogickí pracovníci škôl, ale aj rodiny – súrodenci, rodičia a starí rodičia. Počíta sa všetko a pre nás je aj ten najmenší úspech a posun vpred dôvodom pokračovať vo vzdelávaní o potravinách,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Šolty.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v tomto ročníku súťaže pripravila pre žiakov štyri aktivity týkajúce sa potravín a potravinovej pyramídy, do ktorých sa mohli zapojiť. Žiaci tvorili kreatívne projekty (aktivita Hovorme o jedle - 337 súťažných príspevkov), písali eseje a úvahy na tému „Načo sú nám polia a sady?“ (390 súťažných príspevkov), ale aj maľovali obrazy (súťaž Chutné maľovanie – 1551 súťažných príspevkov) a fotografovali (súťaž Očami gurmána – 330 súťažných príspevkov). Víťazi jednotlivých kategórií si odniesli zaujímavé ceny.
„V časoch, keď žijeme konzumným spôsobom života, vôbec nie je jednoduché, aby sme v mladých ľuďoch prebudili väčšiu zodpovednosť k svojmu organizmu, úctu k slovenským poľnohospodárom a potravinárom a nimi vyrobeným potravinám, ktoré navyše nie sú poznačené žiadnym potravinovým škandálom. Toto je benefit, ktorý by mali viac vnímať mladí ľudia. Je naším cieľom, aby sme dlhodobým vzdelávaním v základných školách vychovali zodpovedného spotrebiteľa. Deti, ktoré pred 12timi rokmi zažili prvý ročník projektu Hovorme o jedle, dnes už nakupujú potraviny a možno aj pre vlastné rodiny. Veríme, že s rozumom a zodpovedne,“ dodal ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim.
Organizátorom 12. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách. Aj v tomto roku prevzalo záštitu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Odbornými garantmi boli Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky, Úrad verejného zdravotníctva SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, Slovenský mliekarensky zväz, Únia hydinárov Slovenska, Slovenský cukrovarnícky spolok a Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre.
Poďakovanie patrí všetkým žiakom a učiteľom základných škôl na Slovensku, ktorí sa zapojili do aktuálneho ročníka a prispeli tak k podpore vzdelávania aj o potravinárskych témach a význame poľnohospodárstva pre vzhľad krajiny.