EÚ uložila dovozné clá na obilie a olejniny z Ruska a Bieloruska

Členské štáty v Rade EÚ vo štvrtok prijali nariadenie, ktorého zámerom je zaviesť prohibičné clá na obilné produkty dovážané z Ruska a Bieloruska. V praxi to znamená, že dovoz vybratých výrobkov z týchto krajín sa úplne zastaví, píše TASR na základe tlačovej správy Rady EÚ.

Clá sa majú týkať obilných produktov, olejnín a z nich spracovaných výrobkov, ako aj na pelety z repnej drviny. V súčasnosti za ne dovozcovia neplatia žiadne clá alebo sú len nízke.

Opatrenia sa týkajú výrobkov pôvodom z Ruska a Bieloruska priamo, či nepriamo vyvážaných do Únie. Nebudú mať však vplyv na tranzit cez EÚ do tretích krajín. Nariadenie bude uverejnené v Úradnom vestníku EÚ a opatrenia nadobudnú účinnosť 1. júla 2024.

Dovoz obilných výrobkov z Ruska do EÚ sa výrazne zvýšil po 24. februári 2022 a ruskom útoku na Ukrajinu. Hoci zostáva relatívne malým dodávateľom obilných výrobkov na únijný trh, je popredným svetovým výrobcom a vývozcom tohto tovaru.

Podľa Rady EÚ existujú dôkazy, že Moskva si v súčasnosti nezákonne privlastňuje veľké objemy výrobkov na územiach Ukrajiny a smeruje ich na svoje vývozné trhy ako údajne ruské výrobky.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce