Potvrdené: pridáme sa k protestujúcim európskym poľnohospodárom

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporí protestujúcich európskych poľnohospodárov a potravinárov. Dnešným dňom tak začíname s prípravou protestu, ktorý bude na viacerých miestach krajiny. Slovenskí poľnohospodári a potravinári, členovia komory, vyjdú do ulíc a na hranice budúci týždeň 22. februára.

Diskusia agropotravinárskych samospráv krajín V4 v poľskej Varšave dnes priniesla jasný záver – Slováci, Česi, Maďari a Poliaci sa dohodli na koordinácii protestu naprieč týmito krajinami. K výrobcom potravín zo strednej Európy sa navyše 22. februára pridajú aj poľnohospodári a potravinári z Litvy a Lotyšska.

Hlavným dôvodom nespokojnosti šiestich európskych krajín, ktoré dnešným dňom ohlasujú vstup do protestu, sú najmä tieto oblasti: obrovské množstvo byrokracie, ktoré Európska komisia kladie na poľnohospodárov a potravinárov, jej nereálne postavené zelené ciele a nedostatočná ochrana európskych trhov pred dovozmi ukrajinských komodít.

„My chceme chovať zvieratá, pestovať plodiny a vyrábať potraviny, nie sedieť za počítačom a lúštiť niekedy až nezmyselné požiadavky Európskej komisie, ktoré sa neustále menia a brzdia rozvoj vidieka. Sme za vypočutie našich požiadaviek a reálnu diskusiu. Len tak sa obnoví dôvera európskych poľnohospodárov a potravinárov voči inštitúciám EÚ. Dopredu sa motoristom ospravedlňujeme za chaos na cestách počas budúceho týždňa – 22. februára, ale iné možnosti, ako upriamiť pozornosť euroúradníkov, už, žiaľ, nemáme,“ uviedol po skončení rokovania vo Varšave Andrej Gajdoš, výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Chcel by som poprosiť všetkých spotrebiteľov, teda aj motoristov a ďalších účastníkov cestnej premávky, aby boli počas najbližších dní tolerantní voči protestu, do ktorého sa pustíme. Roky voláme po jednoduchších pravidlách od Európskej komisie a reálnych ekologických cieľoch. Namiesto toho z nás európski politici robia úradníkov na poliach. Chceme vyzvať aj politikov, aby tieto protesty nezneužívali na politický boj,“ zdôraznil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

V súvislosti s ohlásením protestu sa ešte dnes konalo mimoriadne rokovanie Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Protest, ktorý komora zatiaľ plánuje na jeden deň, sa uskutoční vo viacerých regiónoch Slovenska a aj v pohraničných oblastiach so susednými krajinami. Členovia SPPK sa chystajú protestovať slušnou formou, ale dôrazne a tak, aby spoločne s ich európskymi kolegami ešte viac upovedomili európskych politikov a aj možných budúcich kandidátov do eurovolieb na fatálne chyby, ktorých sa Brusel dopúšťa pri rozhodovaní o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva a potravinárstva.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce