Pracovná skupina pre POCC/CCC , 7. september 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 7. septembra 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre POCC/CCC 

Predsedal: generálny sekretár (GS) Pekka Pesonen

Podrobný popis aktivity:

Sekretariát informoval o končiacom mandáte IE reprezentanta vo Finančnom a riadiacom výbore C-C. Predložená bola iba kandidatúra Floriana Dalsteina (DBV,DE), ktorá bola aklamačne postúpená na schválenie prezídiám C-C.

Kvôli rezignácii Pedra Gallarda (ES) rozošle sekretariát členským organizáciám list s ďalšími inštrukciami, aby prezídium Copa mohlo 6. 10. zvoliť nástupcu na zostávajúcu dobu mandátu. Termín na predkladanie nominácií je 29. 9. 2023.

Informačná a orientačná debata o návrhu Priority Copa a Cogeca pre nové mandáty Európskeho parlamentu a Komisie: voľby 2024

Európski poľnohospodári, vlastníci lesov a družstvá musia byť pripravení prispieť do diskusií k novým eurovoľbám, ktoré sa budú konať 6. – 9. 6. 2024. Prezídiá prebehnú 27. a 28. 4., workshop k voľbám 25. 5. 2024. Dňa 1. 6. budú výsledky workshopu prezentované počas zasadnutia skupiny POCC/CCC a počas prezídií 22. a 23. 6. Sekretariát C-C v rámci príprav vytvoril prvý návrh dokumentu Priority Copa a Cogeca pre nové mandáty Európskeho parlamentu a Komisie: voľby 2024. Diskusie o dokumente budú prebiehať počas októbrových prezídií.

Na schválenie:

  • návrh pozičného dokumentu o dobrých životných podmienkach králikov v EÚ

V rámci revízie legislatívy pracovná podskupina C-C pre králiky vypracovala dokument, ktorý bude predložený na schválenie počas pracovnej skupiny POCC/CCC 22. 9. 2023.

Na diskusiu:

  • inštitucionálne diskusie o návrhu SUR a o obnovení glyfosátu

Hlasovanie výborov AGRI a ENVI  bolo odložené na 9. a 24. 10. a pléna na november. Sekretariát C-C dokončuje analýzu pozmeňovacích návrhov. Ďalej referoval o návrhu Komisie týkajúceho sa možného obnovenia povolenia používania glyfosátu v EÚ. Návrh by mal byť predstavený 15. 9. 2023.

  • nové genomické techniky a predpisy o rozmnožovacom materiáli rastlín

Sekretariát upozornil na predĺženie termínu na zasielanie spätnej väzby k 2 legislatívnym návrhom Komisie až do 31.10. 2023.

  • situácia na trhu a medzinárodný obchod

Sekretariát referoval, že Rusko ukončilo čiernomorskú obilnú iniciatívu.

Konferencia Severná Amerika – EÚ sa bude konať 12. -14. 9. na Ostrove princa Eduarda.

  • smernica o ekologických tvrdeniach

Sekretariát naďalej pripravuje návrh stanoviska k smernici.

Pre informáciu:

  • cena za inovácie pre ženy

Sekretariát informoval o slávnostnom udelení ceny dňa 9. 10. 2023.

  • aktualizácia správy Comagri INI

Hlasovanie výboru AGRI o správe z vlastnej iniciatívy europoslankyne Isabel Carvalhaisovej (PT) o generačnej obmene by malo prebehnúť 18. – 19. 9. 2023.

V rámci európskej siete SPP  bolo vytvorených niekoľko tematických skupín a cieľových skupín. Dňa 10. 10. 2023 bude zasadať riadiaci výbor európskej siete SPP (za účasti predsedu pracovnej skupiny C-C pre rozvoj vidieka Karla Bauera.)

  • odstraňovanie uhlíka

Dňa 30. 8. 2023 hlasoval výbor AGRI o správe o odstraňovaní uhlíka, výbor ENVI bude hlasovať 2. 10. 2023.

  • smernica o priemyselných emisiách

Európska komisia zverejnila návrh revidovanej smernice o priemyselných emisiách 5. 4. 2022, v ktorom navrhuje rozšírenie oblasti pôsobnosti smernice na všetky poľnohospodárske podniky zaoberajúce sa chovom dobytka, ošípaných a hydiny s viac než 150 LSU.

Rada pre životné prostredie prijala svoj všeobecný prístup k návrhu Komisie 16. 3. 2023, podporila vyššie prahové hodnoty než navrhuje Komisia. Jednotlivé výbory tiež podporili zachovanie súčasného stavu. Plénum Európskeho parlamentu vo svojom finálnom stanovisku pozíciu prijalo 11. 7. 2023. Ďalším krokom je vyjednávanie EÚ inštitúcií v trialógu 10. 10. a 28. 11. 2023.

  • obnova prírody

Prvý trialóg sa konal 19. 7. 2023, Parlament aj ES PRES sa usilujú o uzavretie dohody do konca mandátu ES. Sekretariát C-C zaslal list vyjednávacím stranám s pozíciou C-C.

  • revízia právnych predpisov EÚ v oblasti dobrých životných podmienok zvierat

Prebieha fáza dokončovania legislatívneho návrhu. Zverejnený bude pravdepodobne až na začiatku roka 2024.

  • ­pozícia C-C k označovaniu dobrých životných podmienok zvierat

Sekretariát pripravil už 2. verziu pozície, ktorú zaslal na pripomienkovanie príslušným pracovným skupinám, konečný text bude prijatý najneskôr počas novembrových prezídií.

  • nariadenie o obaloch a obalových odpadoch

Sekretariát informoval o prizvaní členky kancelárie spravodajkyne vo výbore ENVI Frédérique Riesovej na zasadnutí pracovnej skupiny pre ovocie a zeleninu 18. 9. 2023.

  • konzultácie DG GROW „Cesta k odolnejšiemu a udržateľnejšiemu digitálnemu poľnohospodársko-potravinárskemu ekosystému

Sekretariát referoval o konzultácii DG GROW, ktorá sa zameriava na horizontálne záležitosti poľnohospodársko-potravinárskeho reťazca. Sekretariát interne koordinuje návrh odpovede, ktorá bude zaslaná na konzultáciu príslušným pracovným skupinám C-C.

  • udržateľné potravinové systémy (FSFS) a informácie DG SANTE

Dňa 12. 7. 2023 zorganizovalo DG SANTE stretnutie so zúčastnenými stranami na prejednanie definícií, cieľov a zásad budúceho nariadenia o FSFS. Jediným sporným bodom bola požiadavka C-C na vyhradený rozpočet, sekretariát preto požiadal o schôdzku s kabinetom komisára pre poľnohospodárstva Wojciechowskiho.

  • revízia raňajkových smerníc

Sekretariát referoval o príprave správy vo výbore ENVI k revízii smernice so zameraním na med. Ďalšie zasadnutie Rady je plánované koncom septembra.

  • revízia politiky zemepisných označení

Sekretariát stručne informoval o výsledku 2. trialógu, ktorý sa uskutočnil 18. 7. 2023, kde sa nedosiahol žiadny pokrok v oblasti uznaných skupín producentov, udržateľnosti a zemepisných označení ako zložiek.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce