Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso, 4 . september 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 4. septembra 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso

Predsedal: Dominique Fayel (FR)

Podrobný popis aktivity:

Sekretariát referoval o odstúpení výkonného podpredsedu Komisie F. Timmermansa, jeho agendu dočasne povedie Maroš Šefčovič.

Aktuálne informácie o situácii na trhu

PL zástupca referoval o stabilnej cene hovädzieho mäsa, problémom je sucho a nedostatok pastvy, celkovo produkcia v PL klesá.

IE zástupca referoval o stabilnej produkcii.

UK zástupca referoval o 1,1 % poklese produkcie hovädzieho, a to z dôvodu klimatických podmienok. Spotreba zostáva stabilná.

FR zástupkyňa referovala o pozitívnej spotrebe, ktorá zostáva aj napriek zvýšenému dovozu.

FI zástupkyňa referovala o mierne zníženej spotrebe. Kvôli klimatickým udalostiam bol tento rok problém so zberom úrody na krmivá.

ES zástupca referoval o dopadoch sucha najmä v podobe zvýšených produkčných nákladov, ziskovosť poľnohospodárov je nízka až žiadna. Cena aj spotreba hovädzieho mäsa poklesli.

IT zástupca referoval o 30 % poklese produkcie hovädzieho mäsa. Predaj poklesol tiež.

SE zástupca referoval o relatívne stabilných cenách hovädzieho mäsa a jeho produkcie. Za problém označil vysokú cenu podstielky (slamy).

Prizvaný zástupca Komisie (DG AGRI) referoval o analýze sektoru, ktorú vykonala Komisia  a podľa ktorej v poslednom mesiaci klesajú spotrebiteľské ceny hovädzieho mäsa. Produkcia v EÚ vykazuje pozvoľne klesajúci trend. Očakávaný pokles spotreby zatiaľ nenastal, mení sa len spotrebiteľský vzorec – spotreba sa premiestňuje z domácností do HORECA sektoru. Podľa zástupcu Komisie je potrebné ukázať verejnosti prínos chovu dobytka na životné prostredie.  Ďalej uviedol, že v krajinách strednej Európy sa produkcia zvyšuje, zatiaľ čo na juhu Európy sa znižuje. Čo sa týka mliečnych produktov, ich ceny sa v posledných 2 rokoch pomaly zvyšujú. Aktuálny podiel ekologicky produkovaného mlieka na trhu je 4 %. Zvyšuje sa export mliečnych výrobkov napr. do severnej Afriky a Turecka. S Tureckom aktuálne rokuje PL o otvorení trhu so živými zvieratami.

Aktualizované informácie o obchodných rokovaniach

Počas letnej pauzy nedošlo prakticky k žiadnemu zásadnejšiemu pokroku pri vyjednávaní obchodných dohôd.

Austrália: Rokovania boli obnovené 31. 8. 2023.

V nadchádzajúcej diskusii sa národné delegácie zmienili o obavách zo zvyšujúcich sa dovozov z tretích krajín a následných dopadov na trh v EÚ.

Reforma EÚ legislatívy ohľadom dobrých životných podmienok zvierat

Sekretariát referoval o stavu revízie právnych predpisov o dobrých životných podmienkach zvierat, na jeseň majú  byť predstavené 4 legislatívne návrhy. Komisia zaslala v polovici júna legislatívny návrh Výboru pre kontrolu regulácie, ktorý 19. 7. 2023 vydal svoje pozitívne stanovisko, ovšem s určitými výhradami. Teraz prebieha fáza dokončovania legislatívneho návrhu. Zverejnený bude pravdepodobne až na začiatku roka 2024.

Sekretariát C-C v súvislosti s revíziou organizuje mnoho lobbistických aktivít, okrem iného zadal vypracovanie vedeckého posúdenia ekonomických dopadov prípadného zákazu klietkových chovov v EÚ.

Európska komisia pripravuje aj EÚ legislatívu o označovaní dobrých životných podmienok zvierat, konkrétne informácie nie sú známe. C-C v tomto ohľade zastáva pozíciu požadujúcu zachovanie princípu dobrovoľnosti, založeného na vedeckých poznatkoch.

V diskusii PL zástupca zdôraznil potrebu vymáhania rovnako prísnych štandardov aj od producentov v tretích krajinách.

Revízia smernice o priemyselných emisiách

Európska komisia zverejnila návrh revidovanej smernice o priemyselných emisiách 5. 4. 2022, v ktorom navrhuje rozšírenie oblasti pôsobnosti smernice na všetky poľnohospodárske podniky zaoberajúce sa chovom dobytka, ošípaných a hydiny s viac než 150 LSU.

Rada pre životné prostredie prijala svoj všeobecný prístup k návrhu Komisie 16. 3. 2023, podporila vyššie prahové hodnoty než navrhuje Komisia. Jednotlivé výbory tiež podporili zachovanie súčasného stavu. Plénum Európskeho parlamentu vo svojom finálnom stanovisku pozíciu prijalo 11. 7. 2023. Ďalším krokom je vyjednávanie EÚ inštitúcií v trialógu 10. 10. a 28. 11. 2023.

Rôzne: nariadenie o odlesňovaní (prezentácia MTK)

Tento bod prezentovala FI delegácia. Nariadenie o odlesňovaní má za cieľ prispieť k zastaveniu globálneho odlesňovania a znehodnocovania lesov. Nariadenie sa zameriava na hovädzie mäso, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo. FI zástupca upozornil, že FI lesy ohrozené nie sú, pričom výrub lesov kvôli vytváraniu priestoru na pastviny naopak diverzite prospelo. Hlavným dôvodom odlesňovania vo FI nie je poľnohospodárstvo, ale urbanizácia. Vytváranie pastvín je ťažké alebo dokonca nemožné kvôli strate poľnohospodárskej pôdy. Obnova ekologicky cenných miest je nemožná.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce