Porota rozhodla o víťazoch AGROFILMU 2023

Organizátori odovzdali ceny víťazom Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM 2023. Filmári z 12 krajín sveta si prebrali ocenenia za neobyčajné spracovanie tém z oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, lesníctva a iných príbuzných tém.

Medzinárodná porota udelila spolu 14 cien a ocenila výnimočný kreatívny prístup tvorcov akým pripomínajú dôležitosť a náročnosť práce poľnohospodára, jeho vzťah k pôde, zvieratám ale aj problémy súvisiace s udržateľnosťou agrosektora.

 

OCENENÉ FILMY

Hlavnú cenu Agrofilmu tento rok získal lotyšský film režiséra Ivarsa Seleskisa „Krajina“, ktorý prezentuje prostredníctvom piatich rodín vidiecky život počas celého roka. Ich návrat ku koreňom, k hospodáreniu otvára množstvo otázok o budúcnosti poľnohospodárstva.

Turecké plemeno pastierskeho strážneho psa, ktoré je považované za jedno z najlepších ochrancov hospodárskych zviera chovaných v otvorenej krajina, je Kangal. Slovenskí filmári sledovali počas jedného roka život a výchovu malých šteniatok tohto plemena a vznikol krásny dokument „Kangal – Ochranca stád“. Na našom festivale získal Cenu medzinárodnej poroty Agrofilmu a žne úspechy aj v zahraničí.

Francúzska režisérka Nathalie Lay získala Cenu za réžiu za svoj film „Sofiina farma“, v ktorom hlavnou hrdinkou je vášnivá chovateľka kráv Sofia. Farmárka od detstva vyrastala na farma a z filmu cítiť jej láskyplný vzťah k zvieratám a rešpektovanie ich potrieb.

Tento rok bolo prihlásených niekoľko kvalitných maďarských dokumentov, z ktorých jeden „Pôda = Život“ získal Cenu rektorky Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Film predstavuje veľmi aktuálny problém degradácie pôdy, ale hlavne prináša aj riešenia v podobe znalostného, na pôdu zameraného, klimaticky uvedomelého a udržateľného poľnohospodárstvo.

Budúcnosť českých lesov, ktoré rovnako ako slovenské bojujú v posledných rokoch s nástrahami klimatických zmien, je hlavnou témou oceneného českého filmu „Lesy budúcnosti“. Dokument sa snaží priblížiť divákom profesiu lesníka a zároveň zrozumiteľne ponúknuť súčasné poznatky lesníckej vedy.

Film získal Cenu rektora Technickej univerzity vo Zvolene. Film „Chuť Zeme“ zviditeľnil malú obec na severe Talianska, ktorá je preslávená tradičnými poľnohospodárskymi produktmi. Režisér neurobil propagačné video, ale príbeh o skutočne výnimočných ľuďoch, ktorí obrábajú pôdu, dodržujú stáročné tradície a sú skutočným bohatstvom tejto krajiny. Do Talianska preto oprávnene putuje Cena prezidenta Agrofilmu.

Jedna z minuloročných výhercov našej súťaže Podpor svoj odbor Lauka Kováčiková z SOŠ technická a agropotravinárska v Rimavskej Sobote si prebrala cenu RTVS v kategórii Propagačné filmy

Tradiční partneri festivalu ako sú univerzity, školy, inštitúcie, nezávislé kluby a mestá premietali počas tohto týždňa desiatky filmov spolu so svojim sprievodným programom. Vďaka nim tento jedinečný festival šíri osvetu a zaujímavé témy po celom Slovensku. Filmy boli dostupné širokej verejnosti aj vďaka online premietaniu. Organizátor festivalu NPPC Lužianky otvoril v stredu 4.10.2023 aj citlivú tému šírenia hoaxov o poľnohospodárstve, na ktorú sa mimoriadne živo diskutovalo.

Posledný premietací deň festivalu bude sobota, 7.10.2023, kedy môžu diváci prísť do kinosály Mlyny Cinemas v Nitre a v čase od 15,00 do 18,00 hod. uvidieť aj niekoľko ocenených filmov. V sobotu od 21,00 hod. bude ešte online premietanie prostredníctvom www.agrofilm.sk.

Najzaujímavejšie momenty festivalového diania prinesie Farmárska revue – Špeciál na obrazovky Dvojky RTVS v sobotu 7.10.2023 o 15,00 hod., a v repríze v nedeľu 8.10.2023 o 8,25 hod.a v pondelok o 17,30 hod. Neskôr vo video archíve na stránke www.rtvs.sk a na sociálnych sieťach.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce