Prezidentka súhlasila

Novela zákona o sociálnom poistení už od budúceho mesiaca do januára 2024 zmierni vysoké náklady producentov potravín na ľudskú prácu.

„Úprimne oceňujem každý jeden konštruktívny dialóg s predkladateľmi návrhu, schválenie tejto zmeny poslancami Národnej rady SR a najnovšie aj podpísanie zákona prezidentkou republiky Zuzanou Čaputovou. Je to skutočne výborná správa, ktorá umožní potravinárom a chovateľom aspoň na pár mesiacov vyrábať potraviny pri nižších nákladoch. Som rád, že prichádza práve so začiatkom žatvy, teda akosi symbolicky práve na začiatku obdobia výroby potravín z novej, už tohtoročnej úrody. Poďakovanie zároveň patrí aj vedeniu SPPK, pretože aj vďaka našej práci si politici a odborníci na ministerstve osvojili schválenú zmenu“, reagoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Slovenskí prvovýrobcovia - chovatelia a potravinári tak budú po dobu šiestich mesiacov vyrábať potraviny a chovať zvieratá o niečo lacnejšie, čo ich spraví o čosi viac konkurencieschopnými pri porovnaní so zahraničnými producentami potravín.

Podnikatelia budú nižšie odvody za svojich pracovníkov platiť od augusta 2023 do januára 2024. Na pol roka sa im tak znížia náklady cca. o 24% vymeriavacieho základu každého dotknutého zamestnanca, maximálne však do výšky minimálnej mzdy v tomto roku, teda 700 eur. Uvedenú výšku poistného (odvodovej úľavy) bude štát, resp. Sociálna poisťovňa považovať pri uplatňovaní budúcich nárokov z poistného systému zo strany poistencov za zaplatenú. Ušlé poistné kryje štát - uviedli predkladatelia. Nad úrovňou minimálnej mzdy budú vymeriavacie základy podliehať štandardným sadzbám sociálneho poistenia.

Novela začne platiť od 1. augusta tohto roka.

Link na novelu: https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=531775

Link na schválenie novely prezidentkou SR (zákon z 22. júna 2023, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a o doplnení zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov): https://www.prezident.sk/page/podpisane-a-vratene-zakony/#

 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce