EÚ zakázala dovoz štyroch agroproduktov z Ukrajiny do piatich krajín

Európska komisia (EK) dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny. Ide o reakciu na vážne logistické problémy, ktoré sa vyskytli v piatich členských štátoch vrátane Slovenska, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Opatrenia vstúpili do platnosti 2. mája a potrvajú do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť semená pšenice, kukurice, repky a slnečnice s pôvodom na Ukrajine naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve: Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Ukrajinské produkty môžu cez tieto krajiny aj naďalej prúdiť prostredníctvom spoločného colného tranzitného postupu alebo môžu byť prepravované na územia mimo Únie. Bulharsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa zároveň zaviazali zrušiť nedávno prijaté jednostranné opatrenia týkajúce sa pšenice, kukurice, repky a slnečnice, ale tiež akýchkoľvek iných produktov pochádzajúcich z Ukrajiny. Nové opatrenia riešia obavy poľnohospodárov v členských štátoch susediacich s Ukrajinou, ale majú zároveň pomôcť Ukrajine vyvážať agroprodukty aj počas vojnového stavu. Tieto komodity sú podľa Komisie dôležité pre zásobovanie sveta a udržanie nízkych cien potravín. Utorňajšie opatrenia budú doplnené finančnou podporou pre poľnohospodárov v uvedených piatich členských štátoch a ďalšími opatreniami na uľahčenie tranzitu ukrajinského obilia cez koridory solidarity do iných členských štátov a tretích krajín. Komisia je pripravená v prípade potreby tieto preventívne opatrenia predĺžiť aj po 5. júni. Zároveň avizovala, že vyhodnotí situáciu na trhu EÚ aj pri iných citlivých produktoch.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce