Rokovanie V4 najmä o dovoze ukrajinského obilia

Hlavnou témou posledného rokovania poľnohospodárskych komôr krajín V4 v Poľsku bola vojna na Ukrajine a jej vplyv na európske poľnohospodárstvo. SPPK na rokovaní zastupoval výkonný podpredseda Andrej Gajdoš a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb Ján Baršváry.

Ukrajinské obilie malo po zrušení cla na tovary z Ukrajiny cez naše územie prúdiť ďalej do tretích krajín. Veľké množstvá obilia a repky, často aj pochybnej kvality, však končili aj na našom trhu a spôsobili prepad cien. Vysoké ceny vstupov a značné množstvá obilia, ktoré zostali v našich skladoch, vytvárajú na našich poľnohospodárov obrovský tlak. Tieto problémy sa týkajú najmä krajín priamo susediacich s Ukrajinou, ale aj Rumunska a Bulharska. 

Poľnohospodárske komory krajín V4 sa preto na rokovaní v Zlatom Potoku dohodli na príprave spoločnej deklarácie s Bulharskom a Rumunskom, ktorá sa bude venovať výhradne negatívnemu dopadu dovozu ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie na poľnohospodárov zo strednej a východnej Európy.

Zástupcovia samospráv tiež diskutovali o cenách hnojív, Zelenej dohode a stratégii „Z farmy na stôl“ v kontexte potravinovej bezpečnosti a súčasnej geopolitickej situácie či možnej výnimke z GAEC 7 a GAEC 8.

Viac sa dočítate v spoločnom Komuniké z rokovania agropotravinárskych samospráv krajín V4, ktoré nájdete v prílohe na stiahnutie.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce