Spustili sme 3. ročník projektu Slovenské Vianoce

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora odštartovala ďalší ročník projektu Slovenské Vianoce. Spotrebitelia sa prostredníctvom neho dozvedia mnohé zaujímavé fakty o výrobe domácich potravín typických pre vianočné obdobie. Projektom chceme ukázať, že klasické Vianoce sa dajú vyčarovať aj výlučne so slovenských potravín.

Slávnostné štedrovečerné menu vôbec nemusí pozostávať z potravín dovezených cez pol zemegule. Všetky chody vieme totiž pripraviť výlučne z tých slovenských.

„V čase klimatických zmien, potravinových škandálov a energetickej krízy, keď je obzvlášť dôležité uvedomovať si hodnotu potraviny, je toto ideálne obdobie na to, aby sme ešte viac spotrebiteľom vysvetlili, že hodnoty Vianoce sa skrývajú aj v domácich potravinách. Nakúpme na vianočný stôl radšej menej potravín, ale kvalitných. A tie slovenské sú toho zárukou,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Namiesto nezrelého ananásu jablko od slovenských pestovateľov. Kapor odchovaný bez antibiotík trvalo udržateľným spôsobom v našich rybníkoch starých aj 500 rokov je skvelou voľbou pre hlavný štedrovečerný chod. Neviete, aká odroda zemiakov je najlepšia do vianočného šalátu? Odpovede prinesú domáci poľnohospodári, ktorí sa časťou pestovateľskej sezóny zameriavajú aj na produkciu potravín určených na vianočný stôl. Namiesto zahraničného vína produkt od slovenských vinárov. Tí ponúkajú aj pre tohtoročný Silvester obzvlášť zaujímavé šumivé sekty vhodné na polnočný prípitok.

Výlov vianočných rýb na Záhorí 

Benefity slovenských potravín znásobí projekt Slovenských Vianoc aj prepojením s históriou. Známa etnologička Katarína Nádaská pripomenie, prečo mali naši predkovia práve domáce potraviny v obrovskej úcte a prečo si význam hospodárskych zvierat a pôdy ctili nadovšetko aj počas posledných dní v roku.

Projekt Slovenské Vianoce nájdu spotrebitelia na sociálnych sieťach:

www.facebook.com/slovenskesunajlepsie

www.facebook.com/sppk.sk

#SlovenskeVianoce2022 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce