Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur

Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu a objemové krmoviny v roku 2022 pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Cieľom podpory je podľa MPRV predísť dramatickému poklesu hospodárskych zvierat ktoré zabezpečujú produkciu surovín na výrobu základných potravín.

Nedostatok zrážok v máji a letných mesiacoch v tomto roku sa podľa agrorezortu prejavil extrémnym suchom na podstatnej časti Slovenska a miernejšie stupne sucha sa vyskytovali až na 98 % územia. Sucho má negatívny vplyv na produkciu objemových krmív potrebných na živočíšnu výrobu (dojnice, ostatný hovädzí dobytok, ovce a kozy - prežúvavce).

Odhadovaný prepad produkcie objemových krmív tvorí podľa MPRV v závislosti od okresu 10 až 40 %. "Pri priemernom poklese objemových krmív o 30 % je potrebná celková výška kompenzácie strát na úrovni 50 miliónov eur. Podmienkou získania podpory bude záväzok chovateľa neznížiť počty zvierat (s individuálnou toleranciou -5%)," upozornilo ministerstvo pôdohospodárstva.

"Pomoc sa predpokladá len chovateľom, ktorí zachovajú chovy (kontrola stavov zvierat k 31. augustu 2023), na ktorých udržanie sa zaviažu. Finančné prostriedky budú vyplácané prostredníctvom schém štátnej pomoci cez rozpočtovú organizáciu Pôdohospodársku platobnú agentúru," doplnil agrorezort.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce