Ovocné školy

Projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s názvom Hovorme o jedle priniesol počas svojho 9. ročníka viacero noviniek. Jednou z nich bola aj špeciálna cena Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárskej únie SR a Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR (členovia SPPK). Základné školy s druhým a tretím najvyšším hodnotením vo vyhlásenej dennej téme „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov“ získali netradičnú cenu - výsadbu ovocných stromov v areáli školy.

Výsadba stromčekov v ZŠ a MŠ Olcnava 

Počas slnečných jarných aprílových dní sme zavítali do ZŠ s MŠ v Olcnave a ZŠ Bernolákova vo Vranove nad Topľou, aby sme výhru zrealizovali. Ivan Fabián z Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trnava ako zástupca zväzov, ktoré výhru do súťaže venovali, vysadil za pomoci žiakov kvalitné odrody zimných jabloní od spoločnosti Plantex, s.r.o. priamo pri školách. Chlapci neúnavne lopatovali a dievčatá polievali. Výsledkom je zástup jabloní, ktoré by mali už o niekoľko rokov zarodiť vynikajúce plody. Pedagógovia z výherných škôl si vypočuli aj jednoduché rady, ako sa o jablone v najbližšom období starať. Ceny sa im mimoriadne páčili a ocenili aj možnosť zapojenia žiakov do výsadby. Projektu Hovorme o jedle sa určite zúčastnia aj v jubilejnom 10. ročníku.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce