Slovenská Veľká noc
14/04/2022 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spustila druhý ročník projektu Slovenská Veľká noc. Na svojich sociálnych sieťach priblíži spotrebiteľom význam tradičných veľkonočných potravín a poodhalí aj zvyky našich predkov, ktoré súviseli s príchodom jari a zabezpečením dobrej úrody.
Vychovať uvedomelého spotrebiteľa so silným vzťahom k domácim potravín nie je úloha na pár rokov, ale dlhodobý cieľ. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora má preto počas roka niekoľko projektov, ktorým vzdeláva konzumentov a približuje im význam na Slovensku vyrobených potravín. Jedným z nich je aj Slovenská Veľká noc.
Druhý ročník vyzdvihuje nielen tradičné veľkonočné potraviny, ako sú vajíčka, šunka, ale krátkymi videami u chovateľov približuje aj význam a zdravotné účinky jahňaciny, ktorá sa z roka na rok stáva obľúbenejšou u Slovákov. Svedčia o tom aj štatistiky. Kým v roku 2020 sa v obchodoch predalo 8-tisíc kusov jahniat, vlani už 15-tisíc kusov.
„Naši chovatelia chcú tento rok umiestniť na domácom trhu 20-tisíc kusov jahňaciny. Je to zdravé mäso a po rokoch krízy vidíme, že je oň konečne veľmi veľký záujem aj doma, nielen v Taliansku. Chovatelia úplne inak potom pristupujú k rozširovaniu chovov oviec, pokiaľ vidia, že Slováci si priam žiadajú toto zdravé mäso,“ uviedol riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.
Druhý ročník projektu Slovenská Veľká noc priblíži spotrebiteľom aj význam veľkonočných sviatkov a príchodu jari z pohľadu tradícií. Mnohé z nich poznajú najmä etnológovia a tak obdobie vítania jari je ideálnou príležitosťou na pripomenutie si niektorých z nich, ktoré priamo súviseli so zakladaním novej úrody či rôznymi obradmi na posilnenie zdravia hospodárskych zvierat, ktoré chovali naši predkovia.
Príspevky o Slovenskej Veľkej noci sledujte na FB Slovenské sú najlepšie