O budúcej SPP pri okrúhlom stole s ministrom a europoslancami

Na pôde ministerstva pôdohospodárstva sa dnes uskutočnilo stretnutie venované budúcnosti slovenského poľnohospodárstva v Európskej únii. Diskusie sa zúčastnili vedúci predstavitelia ministerstva pôdohospodárstva, samosprávnych organizácií a slovenskí europoslanci. Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zastupoval jej predseda Emil Macho.

Všetci prítomní prediskutovali schválený Strategický plán budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Minister Samuel Vlčan po diskusii pred médiami povedal, že išlo o začiatok série takýchto okrúhlych stolov, pri ktorých chcú do hĺbky rozdiskutovať, čo slovenské agropotravinárstvo trápi a ako ho zosúladiť s cieľmi Európskej únie.

Predseda SPPK Emil Macho ocenil takúto formu diskusie, ale aj samotnú prípravu Strategického plánu v posledných mesiacoch. Zároveň opäť zdôraznil, že Strategický plán sme na Hospodárskej a sociálnej rade SR podporili, ale s pripomienkami. „Stojím si za tým, že v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky, jej rozpočtu a k tomu, čo nám určuje Brusel, sa v maximálnej možnej miere podporuje produkcia. Ale musím povedať aj to, že dodatočné zdroje si ešte zaslúžia ANC oblasti a rovnako aj potravinári. Verím, že spoločnými silami sa nám podarí presvedčiť ministrov Budaja a Matoviča, aby časť zdrojov, ktoré by ešte mohli byť použité na vylepšenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky, nasmerovali na ešte väčšiu podporu produkcie,“ vysvetlil na tlačovej besede Emil Macho.

Spoločne s rezortným ministerstvom razíme aj rovnaký názor vo vzťahu k ´zeleným témam´ a používaniu priemyselných hnojív, pesticídov alebo emisiám skleníkových plynov v rámci Európskej únie i Slovenska. „Nie je mysliteľné, aby napríklad Belgicko s emisiami skleníkových plynov na úrovni 18 % a Slovensko s 6 % rovnako znižovali používanie o polovicu. Spoločne preto hovoríme Bruselu, že ak máme na Slovensku znižovať používanie týchto látok, tak to s týmto nastavením v únii  nie je fér,“ dodal predseda SPPK.  
 

Pozrite si záznam z tlačovej besedy po skončení diskusie:

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce