Označovanie pôvodu hydinového mäsa, vajec a hydinových mäsových výrobkov

Európska ako aj slovenská legislatíva presne vymedzuje, ktoré informácie sa musí spotrebiteľ dozvedieť na obale alebo etikete jednotlivých potravín. Je dôležité rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Presný pôvod hydinového mäsa nezistíme podľa názvu alebo sídla výrobcu alebo EAN kódu, ale podľa údajov o pôvode hydiny priamo z etikety výrobku. Je veľmi dôležité sledovať aj informácie priamo zo spodnej etikety hydinového mäsa, ak ju má, pretože veľakrát až na nej sú údaje o pôvode. Rovnako aj pôvod vajec nenájdeme na vonkajšom obale vajec, ale priamo na škrupine vajec, kde sa dozvieme informácie o spôsobe chovu, krajine chovu ale aj presnej farme, kde vajce bolo znesené. Pri hydinových mäsových výrobkoch sa spotrebiteľ na etikete dozvie informáciu nielen o mieste výroby výrobku, ale aj o pôvode základnej zložky výrobku.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce