Podpora potravinárov pre gastro sektor

Výrobcovia potravín podporujú požiadavky gastro sektora, ktoré v pondelok zástupcovia gastro sektora prezentovali predstaviteľom vlády SR. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzývajú vládu SR, aby gastro sektor podporila a pristupovala k nemu nediskriminačne.

„Na jednej strane gastro sektor a s ním aj jeho dodávatelia počúvajú, že gastro prevádzky musia byť zatvorené z epidemiologických dôvodov. Na druhej strane vo všetkých okolitých krajinách gastro funguje len s minimálnymi obmedzeniami. Niečo na takomto prístupe evidentne nesedí. Nesnažme sa byť zasa v niečom výnimoční. Podporujeme preto požiadavky gastro sektora a apelujeme na členov vlády, aby ich splnili a podporili tak pandémiou najťažšie postihnutý sektor,“ uviedol Marián Šolty, podpredseda SPPK.

Predstavitelia gastro sektora 20. decembra predsedovi Národnej rady SR, predsedovi vlády SR a viacerým ministrom predstavili svoje požiadavky. Žiadajú o otvorenie gastro prevádzok od 25. 12. v režime OP. V rámci pandemických pomocí gastro sektor žiadal navýšenie podpory zo schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR z 10 % na 20 % a rozšírenie podpory Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, tzv. 3B (Pomoc ++) už od momentu zatvorenia prevádzok v tomto roku, nielen za december. Pre ďalšie prežitie sektora žiadajú zníženie sadzby DPH na stravovacie služby z 20 % na 10 % od začiatku apríla 2022. A nakoniec volajú po jasných pravidlách bez diskriminácie sektora gastra a cestovného ruchu. 

„Výrobcovia potravín sú neraz závislí aj od gastro sektora. Zaznamenávame potravinárov, či výrobcov nápojov, ktorých prepady tržieb dosahujú cez 80 %. Štát by nemal zabúdať, že sektoru HORECA neraz dodávajú malí, lokálni producenti, ktorí sú od neho závislí. Ak na jednej strane štát ohlasuje podporu malým a lokálnym, na strane druhej by ju nemal znemožňovať nesprávne nastavenými pandemickými opatreniami. Podporujeme preto požiadavky gastro sektora,“ povedal Daniel Poturnay, prezident PKS.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce