SPPK na diskusii portálu Euractiv Slovensko

Miroslava Artimová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ako hosť online podujatia hovorila o agropotravinárskom sektore z pohľadu jeho prispôsobovania sa na nové klimatické ciele EÚ.

Koľko emisií tvorí agropotravinársky sektor a aký je jeho podiel na celkovej tvorbe skleníkových plynov? Uvedomujú si problém slovenskí poľnohospodári a ako sú pripravení na jeho riešenie? A aké riešenia ponúka štát? Aj to boli otázky do diskusie pre jednotlivých panelistov.

„Súbežne zo záväzkami EÚ potrebuje Slovensko navyšovať živočíšnu výrobu udržateľným spôsobom. Z aktuálneho nastaveného Strategického plánu k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike vidíme viacero možností napríklad cez ekoschémy. Hovoríme napríklad o aplikácii organickej hmoty do pôdy. Podporovať sa bude zatrávňovanie medziradov vo viniciach, chmeľniciach a sadoch, čo má tiež vplyv na zlepšovanie stavu životného prostredia“, uviedla počas podujatia Miroslava Artimová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Odborníci sa počas diskusie venovali aj možnostiam, ako znížiť emisie z poľnohospodárstva. Podľa M. Artimovej sa okrem zlepšovania spôsobu chovu zvierat a s tým súvisiacich investícií javí ako veľká perspektíva zmena v kŕmnych dávkach. „Zmenená výživa zvierat prostredníctvom kŕmnych aditív by mohla znížiť množstvo vyprodukovaného metánu. Táto novinka ale so sebou prináša výrazné investície a momentálne sa na Slovensku táto technológia pravdepodobne ešte asi nezavádza. V zahraničí v rámci kŕmnych aditív zaznamenávajú pozitívne výsledky“, dodala M. Artimová.

Pozrite si záznam z konferencie:

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce