Prvovýrobcovia volajú o pomoc

Rokovali zástupcovia odbytových organizácií mlieka. 

Sektor výroby kravského mlieka na Slovensku je na kolenách. Ceny vstupov do výroby prudko rastú. Deklarovaná štátna pomoc v porovnaní s okolitými krajinami je na veľmi nízkej úrovni, výkupná cena mlieka je dlhodobo pod priemerom EÚ. Aj tieto myšlienky zazneli na prvom pracovnom stretnutí Odbytových organizácií mlieka, ktoré sa uskutočnilo 23. novembrar v Banskej Bystrici.

Cieľom stretnutia bolo hľadať nástroje a mobilizovať všetky prostriedky na udržanie výroby mlieka ako posledného odvetvia živočíšnej výroby na Slovensku, ktoré ako tak doteraz fungovalo a prispievalo k zachovávaniu sebestačnosti Slovenska v produkcií mliečnych produktov.

Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia piatich najvýznamnejších odbytových organizácií mlieka zo západného, stredného i východného Slovenska, ktorí vyrábajú a spracovateľom mlieka predávajú v súčasnosti približne 1/8 celoslovenskej produkcie tejto komodity.    

  

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce