Rokovala Únia potravinárov Slovenska
06/10/2021 | Matej Korpáš, Tlačový odbor
Slovenskí producenti potravín združení v Únii potravinárov Slovenska rokovali na konci septembra o aktuálnych témach v agropotravinárskom sektore.
Veľmi diskutovanou témou je v posledných mesiacoch najmä predaj tovarov po dátume minimálnej trvanlivosti. Potravinári majú s návrhom veľký problém predovšetkým pre možnú zvýšenú mieru rizika ohrozenia zdravia občanov, ktorú so sebou takéto potraviny nesú. Slovenský spotrebiteľ je stále veľmi závislý na cene. Potraviny v predaji aj po dátume minimálnej trvanlivosti by si mohli zákazníci rýchlo zameniť s akciovými tovarmi a vo veľkých množstvách sa nimi zásobiť. To určite môže prispieť k ohrozeniu zdravia spotrebiteľa a podnecuje to aj k ďalšiemu plytvaniu potravinami. „Aby sme nedospeli do situácie, že tu budeme mať predajňu v predajni,“ vyslovil sa jeden z prítomných potravinárov.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho na rokovaní poznamenal, že je nemysliteľné, aby potravinári len pár dní pred vyhlásením výzvy podopatrenia 4.2 nemali možnosť vidieť jej aktuálne znenie. „Nežijeme práve rozvojovú dobu, skôr sa snažíme zamedziť nesystémovým návrhom, ktorými štát zaťažuje podnikateľské prostredie. Už sme verejne hovorili o probléme v sektore výroby chleba a pečiva, hydiny a postupne budú pribúdať ďalší výrobcovia. Určite budeme chcieť pohnúť aj s témou, ako sú ceny energií, výška odvodového zaťaženia či dph,“ vysvetlil prítomným predseda komory.
Členovia Únie potravinárov Slovenska tiež diskutovali o označovaní potravín a vyjadrili záujem o väčšiu podporu domácich agropotravinárskych produktov napríklad aj vhodným označovaním pôvodu potraviny na obale či cenovke na pultoch obchodov.