Spustili sme registráciu do 9. ročníka Hovorme o jedle
13/09/2021 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora od 13. septembra spúšťa registráciu základných škôl do 9. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle.
Podmienkou účasti v súťaži je samotná registrácia škôl. Základné školy sa môžu registrovať v termíne od 13. septembra do 11. októbra 2021. Elektronický registračný formulár nájdu na stránke www.opotravinach.sk v časti „Hovorme o jedle“. Škola, ktorá sa do súťaže zaregistruje až po 11. októbri, už nebude do súťaže zaradená.
Aktuálny 9. ročník Hovorme o jedle sa opäť uskutoční v októbri – tentokrát v termíne 11.-15. október.
Na žiakov základných škôl čaká 10 vyhlásených denných tém. Päť tém sa týka konkrétnej potravinovej skupiny (podľa potravinovej pyramídy). Ďalších 5 tém sa zameriava na základné vedomosti a zručnosti žiakov v oblasti pôvodu potravín, označovania potravín, významu potravín pre zdravý rozvoj ľudského tela a objavovania významu potravín pre regionálny rozvoj, rast zamestnanosti a ochranu životného prostredia.
Súčasťou Projektu Hovorme o jedle je aj výtvarná súťaž „Chutné maľovanie“ a súťaž pre mladých fotografov s názvom „Očami gurmána“.
V minulých ročníkoch obľúbená literárna súťaž dostala tentokrát názov „Najzdravšie ovocie a zelenina nám rastie za rohom“. Práve na túto tému budú môcť žiaci 1. a 2. stupňa základných škôl písať rôzne eseje, úvahy či básne, v ktorých vyjadria svoj vzťah k produktom vypestovaným na Slovensku.
V prípade zavedenia dištančného vyučovania na základných školách z dôvodu mimoriadnej situácie spôsobenej vírusom COVID-19 sa IX. ročník súťažno-vzdelávacej aktivity uskutoční od 13. septembra 2021 do 15. októbra 2021 na celom území Slovenskej republiky prostredníctvom web stránky www.opotravinach.sk a e-mailovej adresy [email protected].
Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj, rast zamestnanosti a ochranu životného prostredia.