Odišla jedna z najvýraznejších osobností slovenského agropotravinárstva

V sobotu 21. augusta 2021 nás vo veku 67 rokov navždy opustila jedna z najvýraznejších osobností slovenského agropotravinárstva Ing. Jozef Öszi.

Vyštudovaný poľnohospodársky inžinier, absolvent Fakulty ekonomiky a manažmentu Poľnohospodárskej univerzity v Nitre začal pracovať na družstve v Kameničnej, neskôr vo Výskumnom ústave v Hurbanove a potom bol hlavným ekonómom na družstve vo Svätom Petri. Po novembrových udalostiach v roku 1989 musel nedobrovoľne z tejto pozície odísť a zostal bez práce. Spolu so svojim niekdajším spolužiakom a priateľom Antonom Zsigom začali podobne ako mnohí ďalší podnikať. V odvetví, ktoré im bolo najbližšie - v agropotravinárstve. Neskôr sa  Ing. Jozef Öszi osamostatnil a začal budovať svoje impérium. Patrí do neho 30-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy prevažne na južnom Slovensku a niekoľko potravinárskych podnikov pôsobiacich najmä v hydinárskom odvetví. Vajcia zo spoločnosti Novogal, Hybrav či Koopera Levice sa dostávajú na trh prostredníctvom ním založenej obchodnej spoločnosti Ovogal farm, čím dosiahol pozíciu lídra v produkcii konzumných slepačích vajec. Ročne ich  vyprodukuje vyše 300 miliónov a vyše 10 tisíc ton brojlerových kurčiat.

Vo firmách, ktoré Öszi vlastnil, len zriedkavo dochádzalo k výmene manažmentu. Ľuďom, ktorých si vybral, dôveroval. K zamestnancom mal pochopenie, vedel si vypočuť ich pripomienky a riešiť ich problémy.

Ako skúsený a úspešný podnikateľ a manažér sa Ing. Jozef Öszi aktívne zapájal aj do činnosti profesijných organizácii, pôsobiacich v rezorte. Okrem iného bol v Dozornej rade SPPK a dlhoročným podpredsedom Únie hydinárov Slovenska. 

 

Česť jeho pamiatke.

      

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce