Privítanie novej úrody

Vo Veľkom Bieli sa 2. júla uskutočnil Deň zemiakového poľa. Pestovatelia, dodávatelia sadby a hostia zhodnotili aktuálnu situáciu a vývoj na trhu a neskôr si priamo na poli mohli pozrieť aj prehliadku porastov zemiakov vybraných pestovateľov z okresu Senec.
 
 
„Na naše územie sa ročne dovezú stovky tisíc ton zemiakov a zeleniny, ktoré by sme si vedeli vypestovať a spracovať sami. Máme na to dostatok pôdy, vody, priaznivé klimatické podmienky a aj možnosti. Prax nám ukazuje, že spotrebiteľ má záujem o slovenskú produkciu a jeho dôvera je preto našou motiváciou,“ povedal na podujatí nový predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast, podľa ktorého je sebestačnosť v produkcii zemiakov pod 50 %.
 
Pestovateľov dlhodobo trápia viaceré neriešené problémy. Predseda SPPK Emil Macho preto uvítal aktivity v sektore zeleniny a ľuďom, ktorí toto odvetvie zviditeľňujú a snažia sa nepriaznivý vývoj zvrátiť. „Ten trend je dobrý. Veľa sa o špeciálnej rastlinnej výrobe, kam zemiaky a zelenina patria, hovorí. Som rád, že som dnes medzi ľuďmi, ktorí aj napriek problémom vytrvali a chcú pestovať zeleninu a zemiaky. Môžeme tu hovoriť o kadečom, najdôležitejšie však je, že bez peňazí to nepôjde. Keď nebudeme konkurencieschopní, nepohneme sa ďalej,“ prihovoril sa prítomným Emil Macho. 
 
 
Zástupcovia zákonodarnej a výkonnej moci prisľúbili pomoc pri riešení inštitútu sezónneho zamestnávania, o ktorom sa už hovorí niekoľko rokov a ktorý by vyriešil problémy s nedostatkom pracovnej sily. Na podujatí sa tiež skloňovala aj významnejšia podpora odbytových združení, nutnosť zaoberať sa závlahami či registrom zeleniny, ktorý by mal byť bičom na prebaľovačov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce