AMO: Prosba o pomoc pre Boľkovce

Družstvo Agrospol, Boľkovce hľadá na prenájom farmu na výkrm ošípaných v reštrikčnom pásme II. Toto pásmo zahŕňa oblasti, kde je výskyt afrického moru ošípaných zaznamenaný u diviačej zveri.
 
 
Chovatelia ošípaných potrebujú nové priestory na premiestnenie a dochov odstavčiat z ich farmy v Boľkovciach. Tam nemajú výkrmové kapacity a ani kapacity na udržanie produkcie po zlikvidovaní zvierat z ich druhej farmy v Lučenci, kde sa potvrdil výskyt afrického moru ošípaných.
 
Chovatelia potrebujú pre zvieratá farmu, kde budú mať cca. 3000 ks zvierat. Vhodná bude aj alternatíva, ak budú nové priestory vyskladané z menších objektov/ fariem. 
 
Nové priestory by mali byť vhodné na chov ošípaných. Chovatelia si ich vedia pomocou menších opráv a úprav prispôsobiť svojim potrebám. 
 
V článku publikujeme zoznam okresov z vestníka EÚ. Je to zoznam z 18.6.2021. Keďže však stále pribúdajú oblasti, kde bol potvrdený pozitívny výskyt nakazených diviakov, tak sa zoznam vhodných okresov bude meniť. Už do nasledujúceho zoznamu by sa preto pravdepodobne mala dostať aj časť okresu Levice v pásme II a veľká časť okresu Lučenec už bude v pásme III. Chovatelia z Boľkoviec potrebujú novú farmu využívať už o mesiac. 
 
zoznam vhodných okresov pre novú farmu 
 
V tejto situácii vyznieva pozitívne aspoň fakt, že za určitých podmienok vedia chovatelia predať odstavčatá pre tých záujemcov, ktorí chovajú mladé ošípané v pásme II. 
 
"Prosíme všetkých tých, ktorí vlastnia vhodné ustajňovacie priestory alebo vedia o niekom, dajte nám viete. Ak potrebujete poznať viac informácií, pokojne sa nám ozvite. Dopredu všetkým ochotným ľuďom ďakujeme", uviedol Rastislav Slocík z Družstva Agrospol Boľkovce. 
 
Kontakt: Rastislav Slocík - 0903 289 292
              [email protected]
 
Za pomoc ďakuje aj Úrad Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce