Pracovná skupina POCC/CCC, 3. júna 2021

Príprava spoločných prezídií (17. – 18. 6. 2021)
 
Hlavnou témou bude reforma SPP vzhľadom na to, že počas supertrialógu 25. – 28. 5. 2021 európske inštitúcie nedosiahli politickú dohodu. Sekretariát pozval na prezídiá PT ministerku poľnohospodárstva  Mariu do Céu Antunesovú a US ministra poľnohospodárstva Toma Vilsacka, na prezídium Cogeca bol pozvaný odborník na nové trendy v oblasti potravín. Na odsúhlasenie budú predložené nasledujúce dokumenty:
  • Návrh pozície C-C k dobrým životným podmienkam zvierat počas prepravy
C-C začala pracovať na pozičnom dokumente k tejto problematike, poslednú verziu návrhu  prejednávala pracovná skupina pre zdravie a pohodu zvierat 20. 5. 2021. Dokument bol upravený, skrátený, predstavuje horizontálny pohľad naprieč všetkými odvetviami, neobsahuje žiadne konkrétne príklady.
 
V diskusii generálny sekretár zopakoval, že zámerne ide o politický dokument s horizontálnym prístupom bez špecifických odkazov na jednotlivé odvetvia. Bez neho by C-C stratili svoj hlas k problematike na EÚ úrovni a mimovládne organizácie vždy  riešia živočíšnu výrobu ako celok. V rámci potreby sa každý jednotlivý sektor môže rozhodnúť prijať vlastné špecifické stanovisko.
  • Návrh diskusného príspevku C-C o novej stratégii EÚ na prispôsobenie sa klimatickým zmenám
   Dňa 24. 2. 2021 predstavila Komisia novú stratégiu EÚ, ktorá vyzýva na systémový prístup.
   Návrh diskusného dokumentu C-C zdôrazňuje potrebu zvýšiť odolnosť poľnohospodárskej
výroby a prijať náležité politické a finančné stimuly.
  • Návrh diskusného dokumentu C-C ku konceptu udržateľnosti
Koncept udržateľnosti je ústredným bodom politických cieľov Komisie, hoci legislatívna definícia termínu má byť predstavená až v roku 2023, čo predstavuje značné riziko. Preto sekretariát C-C navrhol diskusný dokument, ktorého cieľom je definovať udržateľnosť spôsobom, ktorý je v súlade s potrebami poľnohospodársko-potravinárskeho odvetvia a v diskusiách jeho postavenie posilní. Organizácie budú mať dostatok času na prerokovanie návrhu, dokument bude predložený na schválenie až na júlových prezídiách.
  • Návrh pozície C-C k akčnému plánu rozvoja ekologickej výroby
Dňa 25. 3. 2021 predstavila Komisia akčný plán rozvoja ekologickej výroby a pracovná skupina pre ekologické  poľnohospodárstvo sa dohodla na pozičnom dokumente, ktorý obsahuje názory na možné dosiahnutie 25 % poľnohospodárskej pôdy v EÚ v ekologickom režime do roku 2030. V diskusii FR reprezentantka vyjadrila nesúhlas s časťou o PAPs, NL reprezentant varoval pred snahou obmedziť importy, BE reprezentant požiadal upraviť časť o ekologickom heterogénnom materiáli.  Sekretariát zmienené podmienky reflektoval, zaznamenal, upravený dokument bude predložený na prezídiách.
  • Návrh prehlásenia C-C o budúcnosti Európy
Konferencia o budúcnosti Európy je séria debát a diskusií s občanmi, ktorá im má umožniť zdieľať nápady a pomáhať utvárať budúcnosť EÚ prostredníctvom digitálnej platformy. Mnoho debát bude prebiehať na národných úrovniach. Sekretariát pripravil prehlásenie o svojej účasti na debate na EÚ úrovni, v diskusii FR reprezentantka navrhla, aby bola viac zdôraznená rola SPP, DE a BE by tiež uvítali väčšie zapojenie poľnohospodárov do debát. Sekretariát privíta pripomienky a návrh dokumentu bude predložený na prezídiách.
 
Aktuálny stav procesu reformy SPP a Európskej zelenej dohody
 
Počas supertrialógu 25. – 28. 5. 2021 sa nepodarilo dosiahnuť politickú dohodu, sekretariát spracoval hlavné výstupy do dokumentu, ktorý je priložený k zápisu v českom jazyku. Ďalší  trialóg by mohol prebehnúť 16. – 17. 6., v dňoch 28. – 29. 6. prebehne v Luxembursku posledné zasadnutie Rady počas PT predsedníctva. Zasadnutie DG AGRI je naplánované na 1. 7., plenárne zasadnutie v týždni od 5. 7.  a potom ďalšie až v septembri, preto sa o SPP pravdepodobne hlasovať nebude a celý proces sa oneskorí minimálne o 3 mesiace. Prezentácia aktuálneho stavu rokovaní o SPP je tiež priložená v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku.
 
V diskusii reprezentanti upozornili na zásadné problémy v trialógoch, najmä na sociálnu podmienenosť, zastropovanie priamych platieb a niektoré otvorené témy zelenej architektúry. Bude sa o nich diskutovať na ďalšom zasadnutí pracovnej skupiny pre SPP.
 
Stratégia Z farmy na stôl (F2F) vrátane kódexu správania pre zodpovedné obchodné a marketingové postupy a stratégia v oblasti biodiverzity
Sekretariát sa zúčastnil tretieho kola zasadnutí tematických skupín k vypracovaniu kódexu, ktorý mal byť finalizovaný do konca mája. Záverečná verzia bude predstavená až 16. 6. 2021 na zasadnutí Komisie, dňa 5. 7. sa uskutoční záverečné rokovanie na vysokej úrovni. Akonáhle bude kódex finalizovaný, sekretariát vypracuje prehľad záväzkov a cieľov, na základe ktorých bude na prezídiách rozhodnuté, či sa kódex podpíše.
 
DG ENVI hlasoval o svojom stanovisku k stratégii v oblasti biodiverzity 27. a  28. 5., sekretariát pred hlasovaním zaslal členom výboru list, v ktorom upozorňuje na mnoho zásadných prvkov, napr. na výzvu k záväznému zákonu o biologickej rozmanitosti (podľa vzoru zákona EÚ o klíme). Správa bude prejednaná na plenárnom zasadnutí 7. 6., sekretariát vyzval na podporu pozitívnych pozmeňovacích návrhov.
 
Informácie o prebiehajúcom hodnotení za účelom menovania nového člena Správnej rady EFSA
Funkčné obdobie predsedu Správnej rady EFSA (Raymond O'Rourke) sa skončí 30. 6. 2021, jednou z kandidátok je prof. Alice Stantonová, ktorej záujmy a názory  vzhľadom na jej dobré znalosti poľnohospodárstva sú blízke C-C. Sekretariát preto vyzval na podporu jej kandidatúry členskými štátmi.
 
Informácie k diskusii o horizontálnej pozícii C-C k označovaniu pôvodu
Na základe iniciatívy Komisie k revízii poskytovania informácií spotrebiteľom bolo počas rokovania POCC/CCC 11. 3. 2021 rozhodnuté, že bude zahájená diskusia o možnom prijatí horizontálnej pozície C-C  k označovaniu pôvodu. Už prebehli diskusie v pracovných skupinách pre potraviny, bravčové mäso a mlieko a na ich základe vypracoval sekretariát nasledovný návrh horizontálnej pozície C-C: Povinné označovanie pôvodu na úrovni EÚ/mimo EÚ ako východiskového stavu za predpokladu, že by bolo na odvetvových pracovných skupinách, aby sa rozhodli, či si želajú alebo neželajú prijať vyššiu úroveň povinného označovania pôvodu pre ich relevantné výrobky.
 
Návrh podporili IT, FR, FI, DE, AT, PT, ES a GR, nepodporilo ho DK. Návrh bude predložený na prípadné schválenie na prezídiách, pozícia by sa následne používala pri komunikácii s inštitúciami.
 
Informácie a správa o pokroku v oblasti dobrých životných podmienok zvierat
Sekretariát už niekoľko mesiacov pracuje na  iniciatívach týkajúcich sa dobrých životných podmienok zvierat v nadväznosti na najnovší legislatívny vývoj v EÚ. Pracovné skupiny pracujú na návrhu stanoviska C-C k označovaniu dobrých životných podmienok zvierat, sekretariát aktuálne spracováva pripomienky, koncom júna majú byť zverejnené závery podskupiny platformy EÚ pre dobré životné podmienky zvierat. Sekretariát zaslal svoje odporúčania ako hlasovať aj o uznesení Parlamentu k občianskej iniciatíve Koniec doby klietkovej.
 
Rôzne
Na žiadosť DK bol do rokovania zaradený bod o udržateľnej správe a riadení podnikov. DK reprezentant sa zmienil o veľkých obavách z návrhu smernice Komisie, prepracovaný návrh by mal byť zverejnený na jeseň. Vyzval sekretariát k tlaku na Komisiu, ten zatiaľ pripomenul svoj príspevok do verejnej konzultácie, ktorá bola otvorená do 8. 2. 2021.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce