Valné zhromaždenie RPPK Levice

Vďaka zlepšujúcej sa pandemickej situácii mohla Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) Levice uskutočniť v poradí už 31. Valné zhromaždenie RPPK Levice. Tamojší poľnohospodári majú za sebou náročný rok. Počas valného zhromaždenia sa však hovorilo aj o podnetných a povzbudivých projektoch, ktoré členovia zhodnotili veľmi pozitívne.
 
 
Členovia komory obhospodarujú v levickom okrese 73 % hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo predstavuje približne 67-tisíc hektárov. Aj oni vnímali veľmi náročné obdobie, počas ktorého sa museli vysporiadať s nástrahami, ktoré so sebou prinieslo ochorenie Covid-19.
 
„Dovoľte mi vysloviť všetkým prítomným a neprítomným poľnohospodárom, potravinárom a všetkým subjektom v našom okrese poďakovanie a úctu za to, že sme so svojimi zamestnancami a rodinami dokázali zabezpečiť založenie a zber úrody, postarať sa o každodennú starostlivosť o zvieratá, a vďaka potravinárom naša produkcia mohla byť spracovaná tak, že poľnohospodárov neohrozili vo výrobných programoch," povedal v úvode príhovoru predseda RPPK Levice Milan Halmeš.
 
Vo februári tohto roku sa aj levickí agropotravinári zapojili do celoslovenského projektu darovania potravín s názvom Vy pomáhate, my ďakujeme, ktorý SPPK organizovala na 60 miestach na Slovensku. Približne 1 300 kg potravín putovalo aj 5 organizáciám v levickom okrese.
 
 
 
Najväčší okres bez regionálneho pracoviska SPF
 
Okrem pozitívnych tém už tradične prevláda v chlebovom odvetví množstvo negatív. S veľkou nevôľou prijali miestni poľnohospodári informáciu o zrušení regionálneho pracoviska Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Leviciach. Chovatelia a pestovatelia z najväčšieho okresu na Slovensku sa však spojili a formou žiadosti o prehodnotenie zrušenia pracoviska v Leviciach oslovili vedenie SPF.
 
„Žiaľ, naše dôvody neboli zobrané do úvahy a táto zmena bola zrealizovaná podľa novej organizačnej štruktúry fondu. Je však nemysliteľné, aby náš okres s výmerou stotisíc hektárov a s takmer 900 subjektmi, ktoré sú užívateľmi pôdy, aj keď, samozrejme, nie všetka pôda v okrese je v správe SPF, riešil agendu s pozemkovým fondom na jeho regionálnych pracoviskách v Banskobystrickom kraji," vyjadril sa Milan Halmeš a potvrdil, že v krátkom čase oslovia nové vedenie SPF, aby chybu napravilo.
 
Jeden z nedoriešených problémov v okrese, ktorý trápi pestovateľov už niekoľko rokov, sú škody spôsobené poľovnou zverou. Podľa odhadu v roku 2020 dosiahli škody zverou vokrese Levice 2,5 mil. eur. Regionálna komora v spolupráci s Okresným úradom Levice každoročne zariadi pre všetky poľovné revíry povolenie na mimoriadny lov. Podľa slov vedenia RPPK Levice však musia byť poľnohospodári ešte aktívnejší a musia vyvíjať tlak na to, aby sa plánovaný odstrel plnil v stanovených termínoch.
 
 
Aktívna účasť v pracovných skupinách
 
Poľnohospodári si pochvaľujú zintenzívnenie komunikácie s ministerstvom pôdohospodárstva pri tvorbe Intervenčnej stratégie v rámci prípravy Strategickému plánu SPP EÚ na roky 2023 - 2027. V pracovných skupinách nechýbajú ani aktívni zástupcovia levického okresu.
 
Valné zhromaždenie RPPK Levice sa zhodlo v názore, že ide o najdôležitejší dokument, ktorého príprava musí byť pod veľkou kontrolou. Ak by sa jeho príprava podcenila, môže to mať pre vidiek fatálne dôsledky.
 
„V ňom sa ukáže, či to politická garnitúra myslí s poľnohospodárstvom v našej krajine vážne a čo pre ňu vlastne znamená pojem potravinová sebestačnosť. Zároveň by sme sa mali dozvedieť, ako sa chce Slovensko vysporiadať s ozeleňovaním a s agroenviromentálnymi i s ekologickými opatreniami v agrárnom rezorte," uviedol Milan Halmeš.
 
Valné zhromaždenie sa zhodlo aj v tom, že je nevyhnutné zabezpečiť a realizovať aj ďalšie systémové opatrenia na rozvoj spracovania potravín, vrátane úpravy potravinárskej legislatívy, odvodového zaťaženia miezd a podpory zamestnanosti.
 
Ocenenie za dlhoročnú prácu
 
V závere valného zhromaždenia vedenie RPPK Levice aj SPPK poďakovalo za aktívnu dlhoročnú prácu v sektore Ing. Ľudovítovi Marčekovi a Ing. Jozefovi Benčíkovi.
 
 
Ing. Jozef Benčík pôsobil v štruktúrach RPPK Levice neuveriteľných 29 rokov. Bol pri jej zakladaní a následne pôsobil v dozornej rade. Ako zástupca PD Veľký Ďur patril k najaktívnejším členom nielen na okresnej, ale aj na celoštátnej úrovni. Levickú komoru po tri volebné obdobia, v rokoch 2009 - 2018, zastupoval aj v Dozornej rade SPPK ako jej podpredseda. Jeho odborné a ekonomické myslenie ho predurčovalo na to, aby bol členom rôznych pracovných skupín, kde sa tvorila poľnohospodárska politika, a tiež členom komoditných rád pre ošípané a cukrovú repu pri ministerstve pôdohospodárstva.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce