Žiadosti o priame podpory môžu žiadatelia podávať až do 11. júna

Tohtoročná štandardná lehota ma podávanie jednotných žiadostí o priame platby Pôdohospodárskej platobnej agentúre na platby na zvieratá aj lesnícke opatrenia uplynula 15. mája 2021. Tento deň však pripadal na sobotu, preto Pôdohospodárska platobná agentúra akceptovala žiadosti podané do pondelka, 17.mája 2021, vrátane. Do konca 20. týždňa prijala PPA 17 786 žiadostí.
 
 
„Takmer 90% z týchto žiadostí je už spracovaných a agentúra pracuje s maximálnym nasadením, aby spracovala všetky žiadosti čo najskôr.“ – informuje riaditeľ sekcie priamych platieb JUDr. Peter Hirjak. Žiadatelia môžu upravovať svoje už podané žiadosti, prípadne ich doplniť alebo zmeniť bez sankcií najneskôr do 31. mája 2021.
 
Tí, ktorí svoju žiadosť nestihli podať do stanovej lehoty, môžu tak urobiť stále. PPA akceptuje žiadosti až do 11. júna, bude však krátiť sumu, na ktorú má žiadateľ nárok o 1 % za každý pracovný deň omeškania.
 
Žiadosti podané po 11. júni 2021 budú považované za neprípustné a žiadateľovi sa neposkytne žiadna pomoc ani podpora prostredníctvom priamych platieb.
 
 
Informácia k postupu pre podanie Jednotnej žiadosti v súvislosti s aktualizáciou LPIS bola zverejnená na webe PPA:
 
Citujeme časť odporúčania PPA: „Pokiaľ žiadateľ vykoná zmeny po predbežnej krížovej kontrole v súvislosti s oznamovanou chybou, uvedené je bez sankcií. Pokiaľ žiadateľ stiahne časť žiadosti pred oznámením o nezrovnalostiach platobnou agentúrou, uvedené je bez sankcie. Pokiaľ však na základe oznámenej nezrovnalosti alebo kontrolou na mieste PPA zistí rozdiel v skutočnej a nahlásenej výmere, budú uplatnené sankcie v súlade s legislatívou. Naše odporúčanie znie, aby žiadatelia aj po podaní žiadosti kontrolovali stav v aplikácii GSAA. Ak bude jeho požiadavke na aktualizáciu (zmena označenia dielov) vyhovené prípadne vyhovené čiastočne, pokiaľ je to relevantné a potrebné, obratom na to reagovali žiadosťou o úpravu.“

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce