Pracovná skupina pre prezídiá Copa a Cogeca, 15. decembra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia
 
Predsedali prezident Copa Ramon Armengol a prezidentka Copa Christiane Lambertová.
 
Príprava diskusie s komisárkou M. McGuinessovou
 
Prezidentka Copa na úvod upozornila na aktivity F. Timmermansa počas rokovaní trialógu k SPP. Ďalej informovala o svojom telefonickom rozhovore s DE ministerkou poľnohospodárstva Juliou Klöcknerovou, ktorá aktuálne predsedá Rade pre poľnohospodárstvo a rybolov. Tá zaslala Timmermansovi a von der Leyenovej list, v ktorom zdôraznila v rámci trialógov úsilie o vyváženú SPP, ktorá zaistí potravinovú bezpečnosť EÚ, čo prezidentka Copa veľmi ocenila. Upozornila, že je nutné neustále zdôrazňovať vysokú kvalitu poľnohospodárstva v EÚ. Komisia teraz prichádza s ďalšou iniciatívou v podobe nových kritérií udržateľnosti v rámci taxonómie, preto bola dnes prizvaná  komisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinessová.
 
Generálny sekretár Copa a Cogeca Pekka Pesonen upozornil, že komisárka McGuinessová je jeden z najdôležitejších kontaktov, ktoré má sektor poľnohospodárstva v kolégiu komisárov. Uviedol, že ona aj jej tím majú veľkú vôľu vypočuť si poľnohospodárov.
 
Výmena názorov s komisárkou M. McGuinessovou o udržateľnom financovaní
 
Prezidentka Copa na úvod zdôraznila príspevok poľnohospodárov počas pandémie, keď nedošlo k prerušeniu potravinového dodávateľského reťazca a naďalej produkovali bezpečné potraviny pre spoločnosť. Takisto je nevyhnutné, aby poľnohospodárski experti boli účastníkmi expertných skupín pripravujúcich SPP 2020+. Upozornila aj na fakt, že reforma SPP sa uberá príliš „zeleným“ smerom.
 
Prezident Cogeca ocenil prítomnosť komisárky, zdôraznil doterajšie prínosy a investície poľnohospodárov a ich družstiev, aby naplnili doterajšie politiky a požiadavky. Varoval pred nárastom administratívnej záťaže a zdôraznil nutnosť prístupu poľnohospodárov k novým nástrojom, ktoré by pomohli k prechodu na udržateľnejší systém.
 
Komisárka McGuinessová poďakovala za príspevok poľnohospodárstva k plneniu Európskej zelenej dohody a vyjadrila súhlas s prezidentkou Copa poďakovať poľnohospodárom za neprerušenú prácu počas pandémie. Sama pochádza z farmárskej rodiny z IE. K naplneniu uhlíkovo neutrálnej Európy musia prispieť všetci aktéri všetkých odvetví, vrátane potravinárstva a poľnohospodárstva. Naplnenie cieľov Zelenej dohody si bude vyžadovať rozsiahle investície, preto komisárka pripravuje novú stratégiu  udržateľného financovania, ktorú predstaví na začiatku roka 2021. Ďalej sa zmienila o návrhu aktu prenesenej právomoci, ktorého cieľom je podporiť ekologicky udržateľné aktivity. Pripomienky do verejnej konzultácie je možné zasielať do 18. 12. 2020. Upozornila, že taxonómia nepredstavuje legislatívny rámec, ide o dobrovoľnú aktivitu. Upozornila takisto na dosiahnutie dohody lídrov EÚ na sprísnenie klimatických cieľov, do roku 2030 sa majú emisie obmedziť o 55%. Podľa komisárky je v taxonómii zohľadnená aj rola udržateľného poľnohospodárstva a na jeho dosiahnutie majú prispieť aj ekoschémy novej SPP. Ďalej informovala o vytvorení platformy pre udržateľné financovanie zloženú z odborníkov zo súkromného a verejného sektoru, ktorá ale nezahŕňa priamo experta na poľnohospodárstvo. DG AGRI bude môcť však platforme poskytovať prípadné podnety. Na záver uviedla, že ekonomická a ekologická stabilita poľnohospodárstva EÚ sú vzájomne prepojené, pričom sú poľnohospodári v samom strede nevyhnutnej zmeny na jej dosiahnutie.
 
Pezidentka Copa upozornila, že poľnohospodári sú súčasťou zmien a nutných adaptácií už niekoľko rokov. Vyjadrila obavy z rizika, že niektoré poľnohospodárske podniky budú z procesu reformy vyradené, pretože rýchla zmena môže mať závažné dopady.
 
Viceprezident Copa Tim Cullinan (IE) ocenil komisárkino porozumenie európskemu poľnohospodárstvu, upozornil ju na značné intervencie podpredsedu Komisie F. Timmermansa počas reformy SPP, preto vyjadril nádej v jej pomoc pri zaistení vyváženého prístupu. Uistil ju, že poľnohospodári budú pokračovať v pokroku a plniť nové opatrenia, ale za to musia byť adekvátne odmenení a podporení v rámci iných aktivít nad rámec SPP.
Viceprezidentka Cogeca Agnieszka Maliszewska (PL) ocenila poľnohospodárske skúsenosti komisárky, ale upozornila, že bez prístupu poľnohospodárov k financovaniu nebudú schopní plniť ciele Zelenej dohody.
 
Palle Borgstrom (SE) vyjadril súhlas, že poľnohospodári majú právo byť hrdí na svoju prácu, problémom je postoj niektorých komisárov, ktorí ich prácu neuznávajú. K návrhu nariadenia prenesenej právomoci uviedol, že bol vytvorený bez účasti expertov na poľnohospodárstvo a naviac predstavuje ďalšie kritériá nad rámec smernice RED II.
 
Komisárka McGuinessová uviedla, že kritériá udržateľnosti v rámci taxonómie sú vypracovávané v otvorenom procese, každý návrh nariadenia prenesenej právomoci je sprevádzaný verejnou konzultáciou. V pripomienkach zaznievajú aj úplne odlišné postoje. Upozornila, že každá činnosť Komisie je v súlade s cieľom klimatickej neutrality, nie s cieľom poškodiť niektorý konkrétny sektor a znova upozornila, že taxonómia nie je povinná. Poľnohospodársvo musí byť však silné ekonomicky aj ekologicky, na to je potrebná finančná pomoc.
 
Joachim Rukwied (DE) komisárke zdôraznil, že s ňou poľnohospodári počítajú a vyjadril ich podporu zelenšej SPP. Zdôraznil doterajšiu skvelú spoluprácu s Philom Hoganom a skritizoval slabú podporu od terajšieho komisára Wojciechowskiho.
 
Komisárka McGuinessová uviedla, že poľnohospodári musia byť za svoje úsilie odmenení, ale SPP nepredstavuje jedinú možnosť. Odporučila, aby poľnohospodári používali svoj hlas efektívnejšie. Je si vedomá, že poľnohospodári sú verejnosťou, bohužiaľ, vnímaní skôr ako súčasť problému než riešenia, preto by mali viac zdôrazňovať dosiahnuté pokroky a prijaté záväzky. Takisto vyjadrila súhlas s nutnosťou prijímať vzájomne koherentné politiky EÚ.
 
Palle Borgstrom (SE) nesúhlasí s označením procesu prijímania taxonómie za otvorený a skritizoval veľmi krátku dobu na zaslanie príspevku do verejnej konzultácie. Upozornil na veľký potenciál poľnohospodárstva a lesníctva pri prechode na nízkouhlíkovú ekonomiku, to si však vyžaduje prístup k financiám a investíciám, čo, bohužiaľ, taxonómia neumožní.
 
Generálny sekretár Pekka Pesonen vyjadril súhlas s nutnosťou proaktívneho prístupu, ktorý, bohužiaľ, nie je podporovaný komisárom pre poľnohospodárstvo. Poľnohospodári nemajú prístup  k najmodernejším technológiám, sú potrebné obrovské investície. Aktuálny politický trend ide proti poľnohospodárstvu, aké sme poznali predtým.
 
Komisárka McGuinessová uviedla, že vo verejnej konzultácii k návrhu delegovaného aktu zaznel rad úplne odlišných pripomienok, Komisia preto pracuje na vyváženom výsledku. Zároveň vyjadrila pochopenie z obáv poľnohospodárov, no je potrebné, aby všetci pochopili, že cieľom reformy je vo všetkých smeroch udržateľné a odolné poľnohospodárstvo.
 
Prezidentka Copa na záver uviedla, že zmenu poľnohospodári pozorujú a prispievajú k nej každý deň, no za svoju snahu nie sú ocenení. Preto potrebujú garanciu investícií a prístup k nevyhnutným nástrojom.
 
Prezident Cogeca upozornil, že na zmenu je potrebný čas na prispôsobenie sa. Komisárku však uistil, že poľnohospodárske družstvá urobia maximum.
 
Rôzne (už bez účasti komisárky)
 
Podľa prezidentky Copa je pozitívne, že komisárka rozumie poľnohospodárstvu a preto vyjadrila dôveru a navrhla ďalšiu spoluprácu. Vyzvala na proaktívny prístup a zdôrazňovanie prínosu a dosiahnutého pokroku.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce