KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 27. marca

Na Slovensku pribudlo za štvrtok 43 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Počet chorých tak stúpol na 269. V štátnych laboratóriách bolo otestovaných 912 ľudí.
 
Dnes sme informovali:
 
 
S cieľom uľahčiť občanom a podnikateľom v týchto neľahkých časoch uplatňovanie ich práv pre súdom sa zákonom prerušujú premlčacie, prekluzívne (tzv. prepadná) a procesné lehoty do 30. apríla 2020. Viac sa dočítate TU.
 
Prečítajte si, ako je to s cestnou prepravou živých zvierat v jednotlivých krajinách EÚ. Aké sú obmedzenia a čakacie doby na hraničných priechodoch. Viac sa dočítate TU.
 
Agrorezort pomôže výrobcom potravín, ktorí potrebujú opravu svojich technologických zariadení od zahraničných subjektov. Po dohode s Ministerstvom vnútra SR sekcia potravinárstva navrhuje nasledovný postup. Viac sa dočítate TU.
 
Dočasný výpadok pracovných síl sa môže dať nahradiť aj v čase koronavírusových obmedzení, a to napríklad aj prostredníctvom projektu AZU – Aktivita zvyšuje úspech, ktorý je zastrešený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.
 
V súčasnosti medzi partnerov projektu patrí osem univerzít, a to Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Prešovská univerzita v Prešove a Technická univerzita v Košiciach. S vysokými školami spolupracujú koordinátori, ktorí Zabezpečujú kontakt medzi vysokou školou, študentom a konkrétnou firmou, v každom jednom krajskom meste. Viac sa dočítate TU.
 
Finančná správa SR na svojej webovej stránke informuje o povinnostiach súvisiacich s podaním daňového priznania daňovníkov počas mimoriadnej situácie v súvislosti s COVID-19. Viac sa dočítate TU.
 
 
Ďalšie informácie:
 
Na Slovensku pribudlo za štvrtok 43 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Počet chorých tak stúpol na 269. V štátnych laboratóriách bolo otestovaných 912 ľudí.
  • Výrazný nárast pozitívnych prípadov súvisí s výrazným navýšením počtu testovaných ľudí. Svoju kapacitu lepšie využívajú štátne laboratóriá a do testovania sa po štvrtkovej dohode zapojili aj súkromné laboratóriá.
  • Nemecko testuje na koronavírus až 500-tisíc ľudí týždenne. To pomáha znižovať úmrtnosť na chorobu COVID-19 v krajine.
  • V noci pristálo na Letisku M. R. Štefánika lietadlo, ktoré prepravilo cestujúcich z Washingtonu - spolu ich bolo skoro 300. Okrem Slovákov boli medzi nimi aj Česi, Maďari a Slovinci.
  • V Gelnici uzavreli pre nedodržanie povinnej 14-dňovej karantény celú osadu, žije v nej približne 80 ľudí.
  • Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar začala tento týždeň zbierať trvanlivé potraviny a hygienické potreby. Pomoc bude postupne rozdeľovať rodinám, ktoré sa pre aktuálnu situáciu a opatrenia súvisiace s koronavírusom dostali ešte do horšej situácie v akej boli. Zbierka prebieha v Bratislave, Banskej Bystrici, Prievidzi či v Košiciach.
Aktuálne rokuje Ústredný krízový štáb, o výsledkoch by mal informovať premiér Igor Matovič po 19:00 hod.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce