KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 26. marca

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho sa dnes zúčastnil dvoch dôležitých stretnutí. Ráno to bolo zasadnutie Krízového štábu pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a poobede rokovanie s podpredsedom vlády SR pre ekonomiku a ministrom hospodárstva SR Richardom Sulíkom spolu s ministrom financií Eduardom Hegerom. 
 
 
Obe diskusie hovorili o nových opatreniach rezortného ministerstva a nových podnetoch, ktoré majú pomôcť zmierniť ekonomické dopady na podnikateľský sektor.
 
Z rokovania Krízového štábu MPRV SR:
 
Vyhodnotenie úloh z predchádzajúceho rokovania:
- uzatvorenie prevádzok v nedeľu bolo schválené, bude pripravený upraviť text nariadenia tak, aby sa dezinfekcia v obchode mohla vykonať aj v sobotu po skončení predajnej doby,
- nebol schválený zákaz distribúcie letákov,
- ŠVPS SR vypracovalo označenie kamiónov s potravinami, živými zvieratmi, krmivom a dezinfekciou, PZ SR bude uprednostňovať takto označené kamióny,
- limity pre nadčasovú prácu ostávajú v platnosti,
- zrušila sa vstupná zdravotná prehliadka,
- režim zdravotných preukazov plne v platnosti bez výnimky.
 
 
Ďalšie témy rokovania:
 
Je nevyhnutné aktualizovať pendlerský režim pre prepravu osôb vykonávajúcich poradenstvo, servis a opravy poľnohospodárskych strojov a zariadení, ale aj riadiacich pracovníkov podnikov - je nutné rozšíriť limit, alebo stanoviť vybrané činnosti, na ktoré sa nevzťahuje.
 
Pripraviť režim pre žatvu, kedy sa poľnohospodárska technika aj pracovníci prepravujú v rámci celého regiónu V4 bez ohľadu na hranice.
 
Zriadenie špecializovanej informačnej stránky ohľadom COVID-19 v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
 
Zástupcovia obchodu odporučili, aby výhradný predaj pre dôchodcov medzi 9:00 – 12:00 platil okrem soboty, kedy sú kratšie otváracie hodiny.
 
ÚVZ SR pripraví krízový plán pre predajne a logistické centrá v prípade výskytu nákazy COVID-19
 
PPA v spolupráci so ZMOS pripravuje zmenu v systéme prijímania žiadostí ako aj výkon control v teréne počas trvania krízového stavu.
 
Výkon fytosanitárnych aj veterinárnych kontrol bude pokračovať.
 
Kontroly neprimeraných podmienok pri predaji sa nebudú vykonávať. Môžu sa vykonať aj spätne po ukončení krízového stavu.
 
Kompetenčné spory pri nariaďovaní opatrení v oblasti predaja potravín zo strany regionálnych zložiek ÚVZ SR bude riešiť ŠVPS SR.
 
 
Telefonicky rokovali aj členovia Únie potravinárov Slovenska
 
Doobedu sa uskutočnil aj konferenčný telehovor predstaviteľov Únie potravinárov Slovenska, ktorí sa rovnako zaoberali viacerými návrhmi, ako zjednodušiť ekonomickú situáciu potravinárskych spracovateľských podnikov.
 
Ďalšie informácie:
 
  • Dňa 25.3.2020 Národná rada Slovenskej republiky schválila v skrátenom legislatívnom konaní návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Viac sa dočítate TU.
 
  • Štátna veterinárna a potravinová správa dňa 26.3.2020 zverejnila informáciu o označovaní vozidiel pri preprave krmív a hygienických pomôcok v súvislosti s COVID-19.  Viac informácií nájdete TU.
 
  • Certifikácia vinárskych produktov počas núdzového stavu vyhláseného na území Slovenskej republiky
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky bude v rámci konaní o certifikáciách vinárskych produktov ich vzorky preberať len v určený deň v týždni a to v presne stanovených úradných hodinách. Na účely prevzatia vzorky vinárskeho produktu o takomto čase však bude kontrolnému ústavu potrebné najmenej dva dni vopred predložiť žiadosť o certifikáciu tohto certifikovateľného vinárskeho produktu v elektronickej podobe.  Viac informácií nájdete TU.
 
  •  Nákladné vozidlá majú cez nedele 29. marca a 5. apríla povolenú výnimku na prejazd
Výnimka platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území Slovenskej republiky. Viac sa dočítate TU.
 
 
Všeobecné informácie:
 
  • Zákony súvisiace s koronavírusom schválené v NR SR zákony nájdete na tomto linku
  • Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok dva zákony v boji proti koronavírusu, ktoré v stredu schválil parlament:
    • Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej choroby COVID-19 a v justícii, ktorým bude môcť štát napríklad získavať od mobilných operátorov údaje s cieľom identifikovať nakazených,
    • Novela zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavádza takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest. 

 

  • Slovenská polícia v noci zverejnila mimoriadnu správu o tom, že Maďarsko spomaľuje až zastavuje prechod kamiónov na svoje územie:
„Upozorňujeme všetkých účastníkov cestnej premávky, že maďarská strana sa rozhodla spomaliť až úplne zastaviť prechod a vstup kamiónovej dopravy na svoje územie, čo bude mať výrazné následky na dopravnú situáciu na území Slovenskej republiky - predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov.Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe. Slovenskí policajti spravia všetko preto, aby kamióny odkláňali na parkoviská, odpočívadlá a krajnice. Taktiež budú myslieť na obmedzenie prílevu kamiónov zo všetkých hlavných ťahov smerom do Bratislavy. Napriek tomu sa nevyhneme kritickej situácii, preto vás touto cestou žiadame o spoluprácu a trpezlivosť.“
 

 
  • Na Slovensku budú testovať viac ľudí na koronavírus
 
Svoje kapacity poskytnú nielen štátne, ale už aj súkromné laboratóriá. Denne by tak mohli overiť zdravie až 3 000 ľudí, aktuálne je to v priemere 300. Odberné miesta budú pred každou nemocnicou.
 
Ako sa šíri nový koronavírus v Európe:
 

 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce