KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 19. marca

Práve zvyšujúci sa počet ochorení na koronavírus a nutnosť poznať odpovede na súčasné fungovanie agropotravinárskych podnikov znásobuje mimoriadnu opodstatnenosť okamžitej úzkej spolupráce Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory /SPPK/ s budúcim ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorým sa stane Ján Mičovský. 
 
 
Najväčšia agropotravinárska samospráva na Slovensku rešpektuje výsledok parlamentných volieb a meno budúceho ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Do novej funkcie nastupuje v časoch, ktoré sú výzvou pre celú spoločnosť. Aj preto je predseda najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku s designovaným ministrom okamžite pripravený spolupracovať a prinášať návrhy riešení, ktoré sú nutné pre zvládnutie tejto zložitej situácie. 
 
„Sme pripravení poskytnúť novému ministrovi vysoko profesionálnu a odbornú pomoc pri zvládnutí tak krízovej situácie, v akej sa nachádza celá spoločnosť. Dôležitosť pôdohospodárstva a potravinárstva v súčasnej situácii naberá úplne iný rozmer. Chcem vyjadriť presvedčenie, že spoločne s novým pánom ministrom túto situáciu zvládneme a do budúcna budeme spoločne prinášať také riešenia, ktoré celému agropotravinárskemu sektoru prinesú nielen pozitívne výsledky, ale aj celospoločenský status “, uviedol predseda SPPK Emil Macho v reakcii na oznámenie mena budúceho ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 
 
 
Postupne pribúdajú odpovede na otázky poľnohospodárov a potravinárov, ako pracovať v núdzovom režime a ako bude vyzerať manuál na prácu počas prípadnej karantény pracovníkov v poľnohospodárskych a potravinárskych prevádzkach. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora naďalej zhromažďuje a vyhodnocuje podnety, ktoré na Úrad SPPK posielajú jej jednotliví členovia.
 
Karanténne ubytovanie
 
Mnohé poľnohospodárske podniky začali z vlastnej iniciatívy pripravovať priestory na ubytovanie svojich zamestnancov, ak by museli v prípade potvrdenia nákazy ostať v karanténe. Dnes sme k tejto téme dostali vyjadrenie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša, ktorý takéto ubytovacie priestory slúžiace na karanténu schvaľuje. 
 
Viac sa dozviete v článku, ktorý sme už dnes publikovali: http://sppk.sk/clanok/3114
 
Výnimka na servis strojov
 
Jarné práce môžu pokračovať bez zbytočných komplikácií. Podľa informácií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa zákaz činnosti, ktorý zaviedol Ústredný krízový štáb 16. marca 2020, nevzťahuje na servisy, resp. dodávateľov poľnohospodárskej techniky, ktorí vykonávajú aj servisnú činnosť. Práve nutnosť plynulého chodu poľnohospodárskych servisov bola jedným z podnetov, ktoré od svojich členov riešila v týchto dňoch SPPK.
 
Využitie eurofondov na sanovanie škôd, spôsobených koronavírusom.
 
Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši dnes informoval o tom, že na účtoch je okamžite k dispozícii voľných 527 miliónov eur na tento účel. Ešte dnes bude vyhlásená výzva na tieto prostriedky (výzva sa urobí na to, čo súvisí so škodami, ktoré spôsobuje koronavírus). Súčasne budú oslovené jednotlivé ministerstvá, ktoré majú do zajtra (20.3.2020) do 16.00 hod. definovať, na čo konkrétne potrebujú financie, čo všetko by malo byť možné refinancovať a na čo by im mali byť peniaze zaslané. Zatiaľ sa to týka podpory malých a stredných podnikov.
 
Rozhodnutie Európskej komisie
 
 
Európska komisia (EK) uviedla, že ponúka všetkým členským štátom EÚ možnosť o jeden mesiac dlhšie predĺžiť lehotu na predloženie žiadostí o priame platby v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky. Na základe prvej žiadosti zo strany Talianska, ktoré čelí bezprecedentnej kríze spojenej s pandémiou nového koronavírus, a aj na základe zložitej situácii, ktorej čelí celá Európska únia, sa eurokomisia rozhodla vyjsť v ústrety členským štátom EÚ. Jednotlivé krajiny tak majú možnosť o jeden mesiac predĺžiť lehotu pre poľnohospodárov na predkladanie žiadostí o priame platby a platby súvisiace s rozvojom vidieka. Toto predĺženie platí pre všetkých oprávnených poľnohospodárov vo všetkých členských štátoch Únie. Je však na členských štátoch, aby rozhodli, či chcú toto rozšírenie využiť. Nový termín na podávanie prihlášok je teraz 15. júna namiesto pôvodného termínu 15. mája.
 
Usmernenie na zabránenie šírenia koronavírusu v chovoch hospodárskych zvierat
 
SPPK požiadala v mene všetkých poľnohospodárov listom Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR o poskytnutie metodického usmernenia, ako postupovať, aby karanténne centrá v prípade potreby mohli vzniknúť priamo v prevádzkach poľnohospodárskych podnikov.
 
Usmernenie nájdete na http://www.sppk.sk/clanok/3114
 
Ďalšie informácie
 
  • Viaceré obchodné reťazce a obchody s potravinami zaviedli prednostné nakupovanie pre seniorov. 
  • V Bratislave pristálo lietadlo so zdravotníckym materiálom z Číny. Priviezlo milión rúšok a stotisíc testov na zistenie prítomnosti ochorenia Covid-19.
  • Začala platiť slovensko-maďarská dohoda o voľnom cezhraničnom pohybe občanov, ktorí bývajú alebo pracujú na území štátov, najďalej 30 kilometrov od hraníc. Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa.
  • Od budúceho týždňa prerušuje výrobu aj naša štvrtá automobilka - Kia pri Žiline. Nasleduje tak automobilky Volkswagen v Bratislave, PSA v Trnave a Jaguar Land Rover pri Nitre, ktoré už k tomuto kroku pristúpili. Vo fabrike zostane iba ochrana závodu, údržba a časť administratívy. Automobilový priemysel priamo zamestnáva viac ako 177-tisíc ľudí a priamo aj nepriamo generuje až 275-tisíc pracovných miest. Podiel automotive priemyslu na HDP Slovenska dosiahol v roku 2018 13 %.
Zdroj: RTVS
 
 
Všetky aktuálne informácie nájdete na oficiálnom webe, ktorý vytvoril štát v súvislosti so šírením koronavírusu:  https://korona.gov.sk
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vytvorila osobitnú mailovú adresu, kam môžete posielať svoje podnety  [email protected]
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce