Na návšteve v Agro-Hniezdne

V uplynulých mesiacoch sa v dedinke Hniezdne na severe východného Slovenska dali veci do veľkého pohybu. Spoločnosť Agro-Hniezdne s.r.o. zveľaďuje svoj chotár, ktorý chce čo najviac priblížiť k ľuďom.
 
 
Výsledkom ich snaženia má byť farma, kde si prídu ľudia oddýchnuť a kde sa dozvedia, ako sa dostávajú potraviny na pulty obchodov. „Aby aj mladí ľudia zistili, že chlieb sa nepečie v hypermarketoch a mlieko nedoja fialové kravičky. Nešpecifikujeme sa na obrovskú produkciu a intenzitu. Chceme sa držať kdesi na priemere a robiť to tak poctivo. Chceme tu mať najkrajšiu farmu na Slovensku,“ neskromne, no s úsmevom vysvetľuje riaditeľ Agro-Hniezdne s.r.o. Róbert Špiner.
 
Prilákať nových turistov chcú predovšetkým na krásnu prírodu a zvieratá, s ktorými môže mať návštevník priamy kontakt. Dopomôcť k smelému cieľu má aj vyčistenie niektorých starých zanedbaných a zarastených pozemkov. „Intenzívne čistíme parcely a dostávame ich do podoby spred 50 až 60 rokov, kedy sa využíval naozaj každý kúsok zeme. Ľudia si vtedy vážili pôdu, pretože si uvedomovali, že im prinášala živobytie,“ prízvukuje R. Špiner.
 
 
Aktuálne hospodári podnik na výmere približne tisíc hektárov. Orná pôda tvorí 400 hektárov a zo 70 % na nej pestujú obilniny. Vo vynovených maštaliach nájdeme 800 kusov hovädzieho dobytka, ale aj 150 kusov ošípaných, 100 oviec, 50 mangalíc a slovenskú raritu v podobe 9 Frízskych koní.
 
S pridanou hodnotou aj s klasickými problémami
 
Rozhodli sa ponúknuť ľuďom viac, preto mlieko a mäso prostredníctvom vlastného bitúnku a mliekarničky finalizujú na konečný produkt pre spotrebiteľa. Poctivé výrobky putujú do ich predajne a aj obchodíkov v blízkom okolí. V mliekarni aktuálne dokážu spracovať približne tisíc litrov mlieka denne. „Z mlieka robíme jogurty, jogurtové nápoje, kefír, maslo a syry. Pre vlastnú mliekareň sme sa rozhodli  preto, lebo pri dodávaní mlieka do veľkých mliekarní je cena pohyblivá. Takto zostáva pridaná hodnota u nás a dokáže nám pozdvihnúť živočíšnu výrobu,“ zhodnotil riaditeľ spoločnosti.
 
 
V podniku z údolia Popradu riešia aj „klasické“ problémy aktuálneho agropotravinárstva. Otázku pracovníkov sa im zatiaľ darí riešiť adekvátnym mzdovým ohodnotením a dobrým pracovným prostredím. Výsledkom je spokojných približne 40 zamestnancov prevažne z daného regiónu. Problematiku škôd poľovnou zverou, ktoré už v posledných rokoch prekračovali mieru únosnosti, sa rozhodli riešiť aktívnou spoluprácou s poľovným združením i zmenou osevného postupu. „Na parcely s obilninami, na ktoré zver útočila najviac, sme dali krmoviny. Urobili sme menšie políčka, kde sa zver dokáže napásť a do ďalších obilnín už nejde. Poľovníci nám zase vyšli v ústrety v tom, že navýšili odstrel zvery. My im zase poskytujeme krmoviny na prikrmovanie zvierat v zimných mesiacoch,“ dodal R. Špiner.
 
Príkladnú starostlivosť o svoj podnik si všimla aj hodnotiaca komisia súťaže O najkrajší chotár 2019. Oficiálne výsledky súťaže sa verejnosť dozvie už čoskoro.
 
 
Foto: Matej Korpáš
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce