Začala sa žatva

Poľnohospodári v týchto dňoch začínajú so žatvou. Kombajny vyšli do polí najmä v južnejších oblastiach Slovenska. Aj tento rok očakávajú poľnohospodári značné regionálne rozdiely v množstve aj kvalite úrody. Dôvodom sú nerovnomerné zrážky.
 
Ilustračné foto
 
V najjužnejších okresoch Slovenska sme v minulom roku mohli vidieť kombajny na poliach rekordne skoro, už v prvej polovici júna. Dôvodom bolo extrémne sucho, ktoré trápilo takmer celú Európu. V aktuálnom roku začali pestovatelia s kosbou v o čosi klasickejšom období. Dôvodom je daždivý a chladný máj. „Začali sme kosiť ozimný jačmeň. V komárňanskom okrese máme smerom na Štúrovo ľahšie pôdy, na ktorých je žatva už reálna. Naopak smerom na Dunajskú Stredu sú pôdy ťažšie, tam musia pestovatelia ešte pár dní počkať,“ priblížil predseda Agrocoop Imeľ, a.s  Alexander Pastorek.
 
V podniku z najjužnejšieho okresu Slovenska sa úroda zatiaľ javí približne rovnaká, ako v minulom roku. Aj tentoraz však pestovatelia pociťujú značné regionálne aj vnútroregionálne rozdiely v tvorbe atmosférických zrážok. „Aktuálne máme pokosených približne 15 hektárov ozimného jačmeňa z celkovej výmery 100 hektárov. Zberáme ho na ploche, kde aj viac pršalo, preto očakávame sľubné úrody. Počas posledných zrážok, ktoré sme tu mali cez víkend, napršalo v prvej polovici chotára 30 mm zrážok, v druhej polovici len 1 mm. Aj tento rok na sto percent platí, že prísun zrážok je veľmi rozdielny aj v rámci jednej firmy,“ potvrdzuje Alexander Pastorek.
 
Ozimný jačmeň začali poľnohospodári kosiť aj v okrese Zlaté Moravce. Úroda by mala byť lepšia ako v minulom roku. „Hospodárime na ťažších ílovitých pôdach, v ktorých voda vydrží dlhšie a z toho sa snažíme profitovať. Úroda ozimného jačmeňa bude u nás lepšia ako v minulom roku. Dôvodom sú intenzívne májové dažde. Porasty ostatných hustosiatych plodín a repky zatiaľ tiež vyzerajú dobre,“ vysvetľuje predseda Poľnohospodárskeho družstva Neverice Peter Horňáček.
 
Žatva by sa mala na Slovensku naplno rozbehnúť v priebehu budúceho týždňa. Na výslednú úrodu bude mať veľký vplyv ďalší vývoj počasia.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce