Poliaci chcú zvýšiť kontroly vlastných potravín
24/05/2019 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Hlavnou témou stretnutia bola diskusia o úrovni agropotravinárskeho priemyslu oboch krajín a dovozoch poľských potravín na Slovensko v kontexte nedávnych potravinových škandálov.

Podiel poľského agropotravinárstva na tvorbe HDP krajiny je vysoký. Tento fakt súvisí aj s tým, že Poľská republika si vyrokovala výhodnejšie podmienky pri vstupe krajiny do Európskej únie a má vyššiu úroveň podpôr z národných zdrojov než Slovensko. Zhodli sa na tom predseda SPPK Emil Macho a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka počas dnešného rokovania.

Na Slovensko sa z Poľska dováža široká paleta agropotravinárskych výrobkov, najmä ovocie - jablká, mäso a mäsové výrobky, zelenina. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvalite takýchto potravín. Predseda SPPK Emil Macho v tejto súvislosti uviedol, že slovenskí spotrebitelia nemôžu byť konfrontovaní s nižšou kvalitou a bezpečnosťou dovážaných produktov z Európy.
Poľský veľvyslanec potvrdil, že krajina robí kroky na zvýšenie kontroly vlastných potravín. Plánuje posilniť počet veterinárov tak, aby predchádzali potravinovým škandálom.

„Robme všetky kroky preto, aby sme posilnili Európsku úniu a jej konkurencieschopnosť voči tretím krajinám. Sme pripravení na intenzívnejšiu diskusiu s poľskými poľnohospodármi a potravinármi, ako naplniť tento cieľ“, doplnil Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.