Poľnohospodári hlásia nedostatok zrážok

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je extrémne sucho zatiaľ len na východe. Začínajúce až mierne sucho sa naďalej rozširuje na celom území Slovenska. Lokálne je už výrazné sucho na Gemeri a Podunajskej nížine.
 
 
Uplynulý týždeň (13. kalendárny týždeň) spadlo najviac zrážok v severnej časti Slovenska. Na väčšine Slovenska však boli úhrny zrážok nižšie ako 1 mm.
 
Počasie bez zrážok na jednej strane neprerušuje jarné práce na poliach, na druhej strane však porasty ozimín a čerstvo zasiate zrniny čakajú na výdatný dážď, lebo sucho už na ne začína nepriaznivo pôsobiť. Z monitoringu jarných prác, ktorý robí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), vyplýva, že napríklad v trenčianskom regióne poľnohospodári zaznamenali za celý marec zrážky len cca 44 mm.
 
Poľnohospodári z bratislavského regiónu potvrdzujú, že zimnej vlahy už dávno v pôde niet a jarná tiež chýba. Začali preto zavlažovať. „Polievame intenzívne plodiny, ako je cibuľa, cesnak, ale aj mak na vzchádzanie. Pokiaľ neprídu zrážky, zvažujeme polievať už aj extenzívne plodiny, napr. pšenicu,“ uviedol člen Predstavenstva SPPK Juraj Máčaj.
 
Dolný Zemplín patrí momentálne medzi regióny s mimoriadnym suchom, ktoré sa začalo už vlani. „V 2018 roku sme v našej oblasti mali deficit 200 mm zrážok. Za prvé tri mesiace tohto roka chýba pôde 80-100 mm vody. Je to obzvlášť nepríjemný stav, pretože Dolný Zemplín je bez možnosti zavlažovania. Ak v apríli nenaprší aspoň 40-50 mm, tak budú vzchádzajúce plodiny poškodené,“ naznačil člen Predstavenstva SPPK Alexander Palágyi. 
 
Poľnohospodári majú do polovice apríla čas na to, aby zareagovali na výzvu na závlahy a svojimi projektami sa uchádzali o finančné prostriedky určené na obnovu závlahových sústav. „Musíme byť ambiciózni a nebáť sa. Práve pri revitalizácii závlah sa totiž treba pozerať skôr do budúcnosti, keďže táto investícia neprinesie návratnosť hneď na druhý rok. V časoch klimatických zmien však ide o nevyhnutný krok,“ dodal Juraj Máčaj.
 
 
O suchu hovoria aj v susednej Českej republike. Podľa meraní z konca marca patrí k najzraniteľnejším oblastiam južná a stredná Morava, severná časť Sliezska a severozápadné Čechy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce