Pracovná skupina pre rozvoj vidieka

Výstupy udalostí, ktorých sa zúčastnili predsedníctvo skupiny a sekretariát
 
DE zástupca informoval o Riadiacom výbore pre vidiecke siete, ktorý zasadal 22. 10. 2018 v Bruseli. Hlavnou témou bolo utváranie vidieckych sietí po roku 2020 (po novom siete SPP, po angl. CAP networks). Tie budú mať posilnenú úlohu pri podpore uskutočňovania nových strategických plánov spoločnej poľnohospodárskej politiky na vnútroštátnej a európskej úrovni. Bude existovať jednotná európska sieť SPP (nahradzujúca siete ENRD a EIP-AGRI) a na národných úrovniach národné vidiecke siete SPP.
 
Financovanie národných vidieckych sietí by malo byť zaistené pomocou opatrenia technickej pomoci programu pre rozvoj vidieka (EAFRD) a padol návrh, aby sa o ich fungovaní diskutovalo v pracovnej skupine Copa a Cogeca.
 
Diskusia o budúcom SPP
 
AKIS a poradenské služby – Inge van Oost (DG AGRI)
 
Zástupkyňa DG AGRI prezentovala predstavu Komisie o budúcom koncepte AKIS (znalostný systém pre poľnohospodárov v EÚ). Ide o integrovaný poľnohospodársky prístup k modernizácii, inováciám a tokom znalostí, v centre ktorého je poľnohospodár. Hovorila o tom, čo by mali obsahovať budúce národné strategické plány a čo by malo platiť pre inovatívne projekty operačných skupín EIP-AGRI. Na záver upozornila na už existujúce systémy AKIS v PL, HU, IE, SK a FR.
 
V diskusii sa prítomní k princípu AKIS vyjadrili napospol pozitívne, Komisia potvrdila, že systém bude otvorený a o konkrétnej podobe systému AKIS bude vždy rozhodovať ministerstvo poľnohospodárstva danej krajiny. Jej odporúčanie je ustanoviť maximálne jednoduché systémy AKIS aj za cenu komplikovanejších a komplexnejších príprav.
 
Aktuálna situácia rokovania v Európskom parlamente a v Rade
 
Predmetom rokovania Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov dňa 15. 10. 2018 bola téma SPP po roku 2020. Pozícia ministrov poľnohospodárstva bola v kľúčových bodoch v súlade s pozíciou Copa a Cogeca.
 
V Európskom parlamente jednotliví spravodajcovia dokončili svoje správy k legislatívnym návrhom Komisie k budúcemu SPP, správa europoslankyne Esther Herranz Garcíovej (ES, EPP) by mala byť predložená 21. 11. 2018, termín na predkladanie pozmeňovacích návrhov je 3. 12. 2018.
 
Vykonávanie súčasnej politiky rozvoja vidieka
 
Okrúhly stôl o aktuálnej situácii v jednotlivých štátoch a prezentácia Alexa Datema (AECM) o kolektívnych prístupoch
 
Vo FR a BE sa zameriavajú predovšetkým na podporu oblastí znevýhodnených prírodnými podmienkami, v SE tieto oblasti redefinovali už pred 2 rokmi. V ES a SE majú problém s oneskorenými platbami, v IT a BE sa snažia aj o podporovanie mladých poľnohospodárov, v DK hľadajú možnosti relokácie prostriedkov z nevyužitých fondov. V DE a AT politika rozvoja vidieka prebieha bez výraznejších komplikácií, v LV je v režime ekologického poľnohospodárstva už 12 % poľnohospodárskej pôdy. V CZ tiež implementácia prebieha, prípadné problémy sa riešia na národnej úrovni, v SK jedno z dvoch podopatrení  opatrenia 6 poľnohospodárov vôbec nezaujalo (mladí poľnohospodári), vzhľadom na jeho nedostatočnú pripravenosť.
 
NL zástupca, predseda Farmers Nature (zastrešujúca organizácia 40 poľnohospodárskych družstiev vzniknuvšia v roku 2016, ktorej cieľom je chrániť biodiverzitu poľnohospodárskej pôdy) informoval o kolektívnom prístupe  poľnohospodárov v NL v oblasti ochrany prírody, zachovania krajiny a kvality vody.
 
Výmena názorov s Urszulou Romańskou (CD REGIO) o budúcom Nariadení o spoločných ustanoveniach a Kohéznej politike a politike súdržnosti (so zameraním sa na EFRR a jeho prispievanie k rozvoji vidieka)
 
Zástupkyňa Komisie poukázala na atribúty, ktoré Komisia zohľadnila pri návrhu budúceho obdobia 2021-2027 a predstavila alokácie pre jednotlivé členské štáty zároveň s myšlienkou, že podpora bude smerovať do menej rozvinutých regiónov. Ďalej informovala o návrhu nariadenia o spoločných ustanoveniach pre 7 fondov so zdieľaným riadením.
 
Kľúčovými témami politiky súdržnosti 2021-2027 sú modernizácia, jednoduchosť, flexibilita a zameranosť na regióny. Pôvodných 21 tematických cieľov z obdobia 2014-2020 sa zredukovalo na 5: Európa inteligentnejšia, zelenšia a nízkouhlíková, prepojenejšia, sociálna  a Európa bližšia k občanom.
 
     Ostatné
 
Behom zajtrajšieho rokovania skupiny CDG prebehne voľba predsedníctva skupiny, kandidátom Copa a Cogeca je Peter Pascher (DE, DBV).

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce