Žiaci sa opäť učia o význame potravín

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spustila 6. ročník týždňa Hovorme o jedle. Žiaci základných škôl budú v tomto týždni až do piatku 19. októbra počas vyučovania hovoriť, kresliť, písať a fotiť na tému jedlo, výživa a význam potravín.
 
 
Oficiálne otvorenie týždňa aktivít Hovorme o jedle sa tentokrát uskutočnilo v Základnej škole na Vazovovej ulici v Bratislave. Predseda Únie potravinárov Slovenska a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) Stanislav Voskár odovzdal tamojším prvákom mliečne výrobky ako pozornosť od slovenských mliekarov. Práve téma mlieka a mliečnych výrobkov je jednou z vyhlásených denných tém, na ktoré budú počas pracovného týždňa žiaci základných škôl vypracovávať rôzne projekty.
 
„Stále máme veľké rezervy v oblasti vzdelávania našich spotrebiteľov všetkých vekových kategórií v rámci výživy a významu potravín vyrobených na Slovensku. Aj preto pokračujeme s projektom Hovorme o jedle a už šiesty rok v spolupráci s učiteľmi základných škôl vychovávame najmladšiu generáciu spotrebiteľov. Počas trvania projektu sa o potravinách učili už desiatky tisíc žiakov,“ uviedol v ZŠ Vazovova Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
 
 
Tento rok sa do aktivít týždňa HOVORME O JEDLE zapojilo celkovo 456 základných škôl z celého Slovenska. Pre žiakov sú v aktuálnom týždni pripravené tieto aktivity:
 
súťažno-vzdelávacia aktivita “HOVORME O JEDLE”
výtvarná súťaž “CHUTNÉ MAĽOVANIE”
literárna súťaž “KÚZLO DOBRÉHO JEDLA”
fotografická súťaž “OČAMI GURMÁNA”
 
Veľká vďaka patrí najmä všetkým učiteľom základných škôl za aktívny prístup pri samotnej realizácii stanovených aktivít pre žiakov počas tohto týždňa. „Projekt, ako je Hovorme o jedle, je veľmi dôležitý a prínosný. Obchody ponúkajú pre spotrebiteľa množstvo potravín, z ktorých si každý deň v obchode vyberáme. Preto je potrebné, aby už deti začali vnímať, prečo je dôležité zdravo sa stravovať,“ uviedla koordinátorka projektu Hovorme o jedle v ZŠ Vazovova Bratislava Daniela Tokárova Gaburjáková.
 
 
 
Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
 
Výhercov zaujímavých cien vyhlási Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na slávnostnom vyhodnotení 16. novembra 2018 v Bratislave.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce