V Nemecku rastie politický tlak, aby sa roľníci mohli poistiť proti suchu

V dôsledku vysokých škôd spôsobených tohtoročným dlhotrvajúcim suchom, ktoré utrpia nemeckí farmári, rastie politický tlak na spolkovú vládu, aby pre nich zabezpečila lacnejšie poistenie úrody.
 
 
V dôsledku vysokých škôd spôsobených tohtoročným dlhotrvajúcim suchom, ktoré utrpia nemeckí farmári, rastie politický tlak na spolkovú vládu, aby pre nich zabezpečila lacnejšie poistenie úrody. Najmä Bavorsko žiada od spolkovej ministerky poľnohospodárstva Julie Klöcknerovej, aby presadila daňové zvýhodnenie pri poistení úrody a finančnú podporu farmárov.
 
„Od spolkovej vlády žiadame, aby podporila širokospektrálne poistenie roľníkov“, uviedla pre Nemeckú tlačovú agentúru (DPA) bavorská agrárna ministerka Michaela Kaniberová. Dodala, že to treba urobiť vzhľadom na zmenu klímy. Podľa nej štát nemôže každý rok znášať riziko a vyplácať obrovské sumy ako náhradu za škody spôsobené poľnohospodárom suchom.
 
V Nemecku, na rozdiel od farmárov v Spojených štátoch či vo Francúzsku a v iných krajinách, sa roľníci nemôžu poistiť proti škodám, ktoré prináša ničivé sucho. Úroda sa dá poistiť len proti škodám spôsobeným krupobitím, silným vetrom a podobnými pohromami.
 
Názor krajinskej ministerky potvrdil aj hovorca nemeckej zaisťovne poisťovní Munich Re.
 
Ak by bolo sucho možnou poistnou udalosťou, potom by náklady na hradenie škôd znášali poisťovne a nie rozpočet krajinských vlád a spolkovej vlády.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce