Informačný deň pre potravinárov (aktualizované)
09/05/2018 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Potravinárska komora Slovenska v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka aj tento rok zorganizovala Informačný deň pre potravinárov.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho vo svojej úvodnej reči hovoril o najzásadnejších problémoch, s ktorými sa pasuje domáci potravinársky sektor. Spomenul novelu zákona o odpadoch, novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny či podiel zastúpenia agropotravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku na pultoch obchodných reťazcov, ktorý podľa posledného prieskumu SPPK je na úrovni žalostných 40,11%.
Predseda SPPK chce dosiahnuť, aby sa začala zverejňovať rezortná štatistika obchodu týkajúca sa tvorby cien vybraných druhov tovarov v potravinovej vertikále. „Som presvedčený o tom, že aj táto zmena nám pomôže pri presadzovaní spoločného cieľa, ktorým je zvýšenie podielu domácich výrobkov na pultov obchodných reťazcov,“ uviedol E. Macho.

„Spoločne si uvedomujeme fakt, že viac ako 80% obchodu s potravinárskym tovarom sa realizuje cez niekoľko obchodných reťazcov. Ak obchodný reťazec neponúka aspoň 50% slovenských potravín, nemá minimálne morálne právo používať v reklamných kampaniach slovenský znak a hrdiť sa podporou slovenských výrobkov. Zbytočne tým zavádza laickú verejnosť a uráža tým poctivých slovenských potravinárov,“ dodal predseda SPPK.
V závere svojho vystúpenia zdôraznil Emil Macho snahu aktívne rozvíjať spoluprácu potravinárskej samosprávy a rezortného ministerstva prostredníctvom Rady pre potravinárstvo. Túto platformu považuje za veľmi dôležitú vzhľadom na odbornú a vecnú komunikáciu s MPRV SR. „Určite budem iniciovať rokovanie tejto rady v krátkom čase,“ uzavrel svoje vystúpenie Emil Macho, predseda SPPK.
Potravinári si mohli počas informačného dňa vypočuť najnovšie informácie, ktoré sa týkajú európskej a slovenskej legislatívy, používania akrylamidu, možností investičnej podpory a podpory do výskumu a inovácií pre potravinársky priemysel.

Generálna riaditeľka Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Zuzana Nouzovská ich informovala napr. o pripravovanom Národnom potravinovom katalógu.
V druhom poobedňajšom bloku hovoril ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš o výsledkoch úradnej kontrol potravín za rok 2017. Tie potvrdili trend zlepšenia zdravotnej bezpečnosti a kvality potravín. Potravinové škandály v roku 2017 mali pôvod v zahraničí.
Ďalej nasledovala séria prednášok generálneho riaditeľa Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milana Lapšanského ohľadom Značky kvality SK, podpory predaja slovenských agropotravinárskych výrobkov v kontexte spolupráce ministerstva a obchodných reťazcov a aj ohľadom zlepšenia dodávateľsko-odberateľských vzťahov v SR a EÚ. Prítomní potravinári sa dozvedeli aj informácie o kontrolnej činnosti MPRV SR v zmysle zákona č. 362/2012 Z.z. o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny.
Dokumenty na stiahnutie
- Kvalita potravín_Bíreš (4.41 MB, PDF)
- Milan Lapšanský_Gen. riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR (0.76 MB, PDF)
- Milan Lapšanský_Slovak retail summit (0.95 MB, PDF)
- Zuzana Nouzovská_NPPC_NPK (1.96 MB, PDF)
- Ján Haščík_potravinárska legislatíva (0.16 MB, PDF)
- Ján Haščík_Akrylamid (1.01 MB, PDF)
- Tomáš Hodas_Rezortné štatistické zisťovanie obchodu (0.41 MB, PDF)
- Jaroslava Kadlicová_Agentúra EK C.H.A.F.E.A. - ciele a programy, využiteľnosť (0.91 MB, PDF)
- Operačný program výskum a inovácie (0.95 MB, PDF)
- Martin Pavluvčík_Výsledky kontrolnej činnosti (1.17 MB, PDF)
- Výskumné a vývojové aktivity NPPC pre potravinárstvo (3.04 MB, PDF)