Na Slovensku sa testujú náhrady za rumovú arómu

Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, ktoré je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, tak reaguje na stanovisko Európskej komisie, ktorá chce o päť rokov zakázať látku furán v rumovej aróme používanej v alkoholických nápojoch.
 
 
Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín totiž rumová esencia obsahuje rakovinotvorné látky. Rumový éter obsahuje zlúčeninu furán, ktorá by mohla byť podľa Európskej komisie nebezpečná pre zdravie.
 
Slovenskí liehovarníci túto arómu nevyrábajú, len ju pridávajú do výrobku. „Liehovarníci ani nepoznajú presné zloženie spornej rumovej arómy, resp. rumovej treste. Chemické zloženie pozná len výrobca arómy. Furán sa v aróme nachádza len vo veľmi malom množstve. Ak by mal u spotrebiteľa z tejto látky vzniknúť nejaký zdravotný problém, musel by denne vypiť 4-5 litrov rumu, a to je nemožné. Chceme preto upokojiť verejnosť“, hovorí prezident Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Ján Király.
 
Výrobcovia arómy a výrobcovia liehovín majú teraz päť rokov na to, aby doterajšiu arómu nahradili inou s iným zložením. Dôležité bude aj to, aby sa podstatne nezmenila chuť hotového výrobku. Podľa Jána Királyho zo Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku sa už začali práce na vývoji novej arómy.
 
Látku furán pridávajú do alkoholických nápojov aj iné krajiny, napr. Česko. Túto rumovú arómu poznáme ešte z čias Rakúsko-Uhorska, čo je viac ako 160 rokov. Zatiaľ nie je známe, že by niekomu spôsobila zdravotné problémy.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce